Kloniranje Sibirskog mamuta sve izvjesnije

Naučnici žele oživjeti ovog džinovskog praistorijskog biljojeda nakon što su ostaci tih velikih životinja nestalih prije više hiljada godina pronađeni u Sibiru
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 06:55h

Ruski i južnokorejski naučnici postigli su dogovor o zajedničkom istraživanju radi kloniranja mamuta, vrste nestale sa Zemlje prije 10. 000 godina.

Sve je stavljeno na papir, pa je došlo i do potpisivanja sporazuma.

Sa ruske strane potpis je stavio Vasilij Vasiljev, pomoćnik rektora Univerziteta Republike Sahe, a sa južnokorejske, jedan od pionira kloniranja, kontroverzni naučnik Hwang Woo- Suk iz Fonda za istraživanje biotehnologije Sooam.

Hwang Woo- Suk priznati je autor prvog kloniranog psa nazvanog Snuppy 2005. godine. On je međutim godinu dana kasnije odstranjen iz naučne zajednice pošto je utvrđeno da je lažirao istraživanja matičnih ćelija.

Naučnici žele klonirati mamuta nakon što su ostaci tih velikih biljojeda nestalih prije više hiljada godina pronađeni u Sibiru.

Fondacija Sooam počeće svoja istraživanja ove godine pošto Rusi pošalju uzorke pronađenog mamuta. Južnokorejanci su i objavili da će prenijeti svoju tehnologiju ruskom univerzitetu koji radi u saradnji sa japanskom timom na kloniranju te praistorijske životinje.

Bonus video: