Najveća solarna oluja u posljednjih 5 godina

Posljedice impresivne Sunčeve oluje tokom noći osjetiće se i na Zemlji, i mogle bi da ugroze električne mreže, satelitske navigacione sisteme i avionske letove.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 20:31h

Tokom noći, oko 01:00 sati, Sunce je pokazalo svu svoju silinu ispalivši rafal solarnih baklji, među kojima su bile dvije najjače ovogodišnje erupcije koje spadaju u klasu X, no na sreću vrela plazma i elektromagnetsko zračenje samo će okrznuti Zemlju.

Prognostičari u američkom Centru za prognoziranje vremena u svemiru naveli su da su se erupcije na Suncu desile sinoć, a da bi prvi efekti na Zemlji mogli da se osjete sjutra ujutru oko šest sati po srednjoevropskom vremenu.

"Preliminarni podaci sa satelita Stereo-B nisu dovoljni da ustanovimo da li solarni vjetar ide prema Zemlji. Nagađamo da najvjerovatnije ide, ali neće direktno zahvatiti Zemlju nego će ju samo okrznuti. Udar očekujemo 8. ili 9. marta", rekao je astronom Toni Filips.

Američki prognostičari su naveli da je to najveća Sunčeva erupcija u posljednjih pet godina i da se očekuju nove eksplozije.

Magnetna oluja ima potencijal da prekine snabdijevanje električnom energijom. Zračenja koje donosi magnetna oluja mogu da oštete globalne sisteme za navigaciju (GPS), tako da budu manje precizni. Ona, takođe, može da ošteti satelite.

Naučnici su naveli da će problemi sa komunikacijom i radijacija, uzrokovani olujom, najvjerovatnije natjerati avione da izbjegavaju Sjeverni i Južni pol. Polarna svjetlost bi, takođe, mogla da bude mnogo jača.

Sunce trenutno prolazi kroz svoj 11-godišnji ciklus pojačane aktivnosti, a vrhunac solarne aktivnosti se očekuje 2013. godine.

Bonus video: