Ovo su konkretni rezultati našeg istraživanja

Šta se od planiranog ostvarilo do sada? Prema dokumentima u koje smo imali uvid, zaključno sa 31. 10. 2018. godine, Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ostvarila je skoro 6 miliona eura, iako je bilo planirano da taj prihod za ovu godinu iznosi 4,5 miliona eura, što znači da je taj cilj već uveliko premašen
59 pregleda 0 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Budva, Foto: Nekretnine.me
Demokratska Crna Gora, Budva, Foto: Nekretnine.me
Ažurirano: 19.11.2018. 07:23h

Krajem prošle godine, Nacrtom budžeta Opštine Budva, bilo je predviđeno da kasa Opštine Budva za 2018. godinu bude "teška" skoro 40 miliona eura.

U prethodnoj godini Opština je naplatila 10 miliona na ime komunalija, što je već tada bilo dva miliona više od planiranog, ali je za 2018. godinu Opština projektovala prihod od 6 miliona po tom osnovu, od čega samo od firmi četiri miliona.

Prihodi i do 30% veći od planiranih!

Šta se od planiranog ostvarilo do sada? Prema dokumentima u koje smo imali uvid, zaključno sa 31. 10. 2018. godine, Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ostvarila je skoro 6 miliona eura, iako je bilo planirano da taj prihod za ovu godinu iznosi 4,5 miliona eura, što znači da je taj cilj već uveliko premašen. Nešto je od planiranog manji prihod od fizičkih lica, jer je planirani iznos prihoda, za cijelu godinu bio 2,5 miliona eura, a do novembra je naplaćeno nešto preko 1,6 miliona.

Međutim, kada se ima u vidu da je ukupni planirani prihod po ova dva osnova 7 miliona, a da je nakon samo deset mjeseci ostvareni prihod veći od toga, te da iznosi oko 7,5 miliona eura, onda se može očekivati da će prihodi na kraju godine biti veći za oko 30% od planiranih!

Nova vlast od "Parking servisa" prihoduje preko 70% više od prethodne!

Planovi su premašeni i kada su u pitanju prihodi od "Parking servisa Budva". Vrijedi podsjetiti da je promet za parking 2015. godine iznosio oko 1,2 miliona eura, a 2016. 1,3 miliona. A nova vlast je 2017. godine prihodovala 2,15 miliona eura, dok je samo do kraja septembra ove godine naplatila 2,1 milion eura.

Otuda je očigledno da je bivše rukovodstvo nesavjesno poslovalo, što je, uostalom, potvrdila i revizija. Uspjeh novog rukovodstva utoliko je veći, ukoliko se zna da su ga, po preuzimanju preduzeća dočekali veliki problemi - blokiran račun, dugovanja od 650.000 i četiri neisplaćene zarade zaposlenima.

Potpuna konsolidacija javnih finansija

Kada se saberu svi prihodi Opštine Budva, ne samo da je dostignut iznos od 40 miliona koji je bio planiran, nego je taj plan ostvaren čak dva mjeseca prije predviđenog roka. Porez na nepokretnost je već naplaćen u iznosu od 10,7 miliona, a to je za 2,5 miliona više nego u uporednom periodu 2016. godine.

Ako se svemu ovome doda podatak da je Opština Budva vratila preko 20 miliona obaveza iz prethodnih godina, onda se može govoriti o potpunoj konsolidaciji javnih finansija.

Svi ovi podaci pokazatelj su uvođenja discipline u naplati svih lokalnih javnih prihoda i realnog planiranja gradske kase.