Ko sve mijenja odrednice u Vikipediji?

Često univerzitetski profesori nijesu baš najsrećniji kada u spisku literature seminarskog rada vide da je izvor bila i „Vikipedija”
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 10:22h

„Nemamo članak ’Enciklopedisti’, ali možete da ga napišete! Kucajte u kutiji ispod i kliknite na ’snimi stranicu’ da biste započeli ovaj članak, koji će biti odmah objavljen. Vaša IP adresa će biti zablježena u istoriji izmjena ove strane.” Ovo su osnovna uputstva za pisanje odrednica na Vikipediji.

Odrednice u Vikipediji, kojih u ovom trenutku ima oko 12 miliona (samo na engleskom 2,7 miliona), piše i mijenja teško izbrojiva vojska dobrovoljaca iz svih kutaka Zemljine kugle na 253 jezika (čak i na esperantu, latinskom i crkvenoslovenskom).

Ipak, često univerzitetski profesori nijesu baš najsrećniji kada u spisku literature seminarskog rada vide da je izvor bila i „Vikipedija”.

Ugled stečen u virtuelnom prostoru

Kako kažu sami „vikipedisti”, doza sumnjičavosti je sasvim razumljiva kada se u obzir uzme činjenica da gotovo svaki tekst, osim onih kontroverznih i škakljivih, koje su česta meta vandalizma, može da piše, mijenja i koristi svako sa pristupom Internetu i viškom slobodnog vremena.

Bez obzira na to da li prvi put „svraća” na sajt Vikipedije, ili je tamo već napisao na desetine tekstova, da li je registrovan ili ne, tolika sloboda data korisniku ne znači da bi svih šest milijardi Zemljana trebalo da napiše odrednicu o sebi.

Bonus video: