Neko je hakovao Anonimuse

"Trojanac" Zeus kojeg je neko vrlo vješto i neprimjetno implantirao u "Slowloris", program koji Anonimusi koriste prilikom hakerskih napada, kupi bankovne podatke iz sistema koji je zarazio.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 19:19h

Članstvo u haktivističkom kolektivu Anonimus sa sobom nosi i određene opasnosti, i to ne samo mogućnost da završite u zatvoru kao što se ove nedjelje dogodilo 25-orici hakera iz Španij i Južne Amerike.

Anonimousi su postali žrtva vlastitog oružja - hakovanja. Izgleda da je netko podvalio "Trojanca" u neke popularne Anon DDoS programe(softver koji Anonimusi koriste za hakovanje) i na taj način krao bankovne podatke od svih koji su se koristili ovim programima, javlja Gizmondo.

Hakovano službeno oružje Anonimusa

Konkretno, riječ je o "Slowlorisu", popularnom i za korištenje jednostavnom DDoS programu koji je službeno odobren od Anonimusa za izvođenje hakerskih akcija. Posebno se proširio nakon što je FBI zatvorio sajt Megaupload, nakon čega je krenula serija masovnih osvetničkih hakerskih napada.

Međutim, na listi odobrenih svakako nije i "trojanac" Zeus kojeg je neko vrlo vješto u isto to vrijeme neprimjetno implantirao u "Slowloris". Zeus je virus dizajniran za izvlačenje bankovnih podataka iz sistema koji su njime zaraženi.

"Prehakovani" hakeri

S obzirom na to da je "Slowloris" nakon rušenja Megauploada otišao u širu cirkulaciju, nebrojeni korisnici su nesvjesno izložili svoje bankovne račune dok su se i sami bavili hakovanjem.

Prevaru je prvi otkrili su iz kompanije "Symantec". "Ne samo da su pristalice Anonimusa prekršile zakon učestvujući u DDoS napadima na brojne mete, već su se izložili riziku da im svi bankovni i e-mail podaci budu ukradeni", poručeno je na blogu "Symantec"-a.

Bonus video: