Peković: Napadi na novinare se žele učiniti uobičajenim

Broj ubistava i napada na novinare u Crnoj Gori je, kako ističe portparolka Demokrata, neuporedivo veći od globalnog prosjeka
112 pregleda 4 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.11.2018. 14:30h

Demokratska Crna Gora osuđuje svaki napad na slobodu govora i slobodu izražavanja mišljenja, saopštila je portparolka te partije Anđela Peković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Crna Gora, kako je kazala Peković, mora pokazati posebnu odgovornost kada je riječ o nekažnjivosti zločina nad novinarima imajući u vidu da je, u odnosu na njenu veličinu i broj stanovnika, broj ubistava i napada na novinare neuporedivo veći od globalnog prosjeka.

"Ako tome dodamo podatak da ni nakon toliko godina nismo dobili epilog ubistva Duška Jovanovića, zabrinjava činjenica da i ovaj datum pored nas prolazi neprimjetno. No, i to je logično kada se sa funkcije predsjednika države može čuti poruka kako je "normalno da nema pomaka u istrazi pokušaja ubistva Olivere Lakić" (Đukanović, 20. septembra 2018. godine)", ističe Peković.

Nastoji se, kako ocjenjuje portparolka Demokrata, da se okolnost u kojoj se svakodnevno događaju napadi na novinare učini prirodnom, sa ciljem da se na takve događaje posmatra kao na nešto uobičajeno.

"Ne smiju se zaboraviti ni napadi na Tufika Softića i Lidiju Nikčević, ali u istom nizu moraju se naći i progoni neistomišljenika iz Savjeta RTCG koji su, takođe, obilježili godinu za nama i poslali nam opomenu, još tada, da je u Crnoj Gori na snazi delikt mišljenja. Ovaj datum, koji se obilježava od 2013. godine, kada su dvojica francuskih novinara, Žislen Dipon i Klod Verlon ubijeni u Maliju, morao bi služiti kao opomena da se protiv ovako mračnih pojava borimo svim raspoloživim sredstvima", kazala je Peković.

Bonus video: