Google nudi milion dolara za "probijanje" Chromea

Godišnje takmičenje u hakovanju je prilika za veliki test Chromea, kada najveći i najinovativniji hakeri mogu da ukažu na propuste nakon čega će oni biti i ispravljen
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 08:57h

Google Chrome je tokom prethodne tri godine izlazio kao pobjednik i pokazao se kao najsigurnija aplikacija za pregled internet sadržaja, pa je Google odlučio da sponzoriše ovogodišnje takmičenje u hakovanju web browsera Pwn2Own, koje se održava idueće sedmice, na sigrunosnoj konferenciji CanSecWest, u Vankuveru.

Google će, piše Fobres, za takmičare obezbijediti ukupnan fond od milion američkih dolara. Google će platiti po 20.000 dolara svakom učesniku koji iskoristi propuste u Windowsima, Flashu, drajverima, te druge sigurnosne propuste koji mogu da utiču na korisnike svih web browsera.

Za uspješno "probijanje" zbog nedostataka koji uključuju i Google Chrome, Google će platiti po 40.000 dolara, a za one koji samo iskorištavaju greške u Chrome web browseru, kompanija će platiti 60.000 USD.

Google Chrome dosad nikad nije "probijen".

Taj status je jako teško održati, pa je za očekivati da se već ove godine pojavi i prvi "exploit" koji će pobijediti i Googleov sigurnosni sistem za Chrome web browser pod imenom "sandbox".

Zašto je Google spreman da plati da bi možda vidio kako se njegov proizvod "rastura" pred očima javnosti?

Na zvaničnom blogu kompanije objašnjavjaju da je godišnje takmičenje u hakovanju prilika za veliki test Chromea, kada najveći i najinovativniji hakeri mogu da ukažu na propuste nakon čega će oni biti i ispravljeni.

U zamjenu za svoej nagrade, Google zahtijeva od istraživača da dostave pojedinosti o iskorištenim nedostacima.

"Nije riječ samo o tome da možemo da popravimo nedostatke, već tehnike proučavanja ranjivosti našeg sistema možemo da iskoristimo kako bismo poboljšali i automatizvoali sistem testiranja", kazali su Googleovi Chrome inženjeri za sigurnost.

"To nam omogućava da bolje zaštitimo naše korisnike", navode oni u blogu.

Prošle godine na istom takmičenju nije uhakovan ni Firefox.

Bonus video: