Dali 21.000 da Vladu sačuvaju od virusa

Nove računare dobiće i savjetnici premijera, generalni sekretar Vlade i njegovi zamjenici i pomoćnici, sekretari u ministarstvima, pomoćnici i savjetnici ministara, kao i direktori uprava
0 komentar(a)
igor luksic, vujica lazovic, Foto: Boris Pejovic
igor luksic, vujica lazovic, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 28.02.2012. 09:56h

Vlada Crne Gore potrošila je 21.000 eura na 30 iPad računara koje će koristiti premijer, ministri i svi njihovi savjetnici.

Moderne računare nabavilo je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije po cijeni od 717 eura po komadu, a u Vladinom resoru koje vodi Vujica Lazović tvrde da se ne radi o luksuzu, već tehnološkom standardu.

Apsolutni trend

Najvažnije je da za njih nema poznatih virusa, što je od neprocjenjive vrijednosti, tvrde u Vladi

“Riječ je o tablet računaru koji danas predstavlja tehnološki standard i apsolutni trend na tržištu. Ako se ima u vidu da je riječ o nabavci čija je funkcija da podrži projekat elektronske vlade, ponuda je dobila na značaju ako se zna da su prednosti iPad u odnosu na laptop računare jasne - mobilnost, idealni su za brzo kontrolisanje podacima, internetom, mnogo su lakši su od laptop računara, duže im traje baterija, dugotrajnost bez servisnih intervencija im je glavna odlika. Što je najvažnije, za “Apple” nema poznatih virusa, što je, polazeći od svrhe nabavke od neprocjenjive vrijednosti - bezbjednost u IT je za Vladu izuzetno bitna”, tvrdi Emina Kalač, savjetnica u ministarstvu.

Ona je pojasnila da će nove računare na revers dobiti korisnici portala elektronskih sjednica Vlade i elektronskih sjednica Vladinih komisija.

Za nabavku i-Pad kompjutera raspisan je tender na koji su stigle dvije ponude, od kojih nijedna nije bila od generalnog zastupnika “Apple-” za Crnu Goru

Osim njih, kako tvrde u ministarstvu, nove računare dobiće i savjetnici premijera, generalni sekretar Vlade i njegovi zamjenici i pomoćnici, sekretari u ministarstvima, pomoćnici i savjetnici ministara, kao i direktori uprava.

Nema ih u oglasima?

Za nabavku i-Pad kompjutera raspisan je tender na koji su stigle dvije ponude, od kojih nijedna nije bila od generalnog zastupnika “Apple-” za Crnu Goru.

Kalač tvrdi da to ne bi trebalo da bude problem u slučaju kvarova, jer dobavljač snosi troškove za eventualno servisiranje i troškove.

Na pitanje da li je moguće da neko od korisnika proda i-Pad računare koji se preko oglasa nude i za 1.200 eura, Kalač je kazala da su zloupotrebe isključene jer se računari koriste do isteka radnog odnosa ili mandata.

“Svaki zaposleni je zadužen sa opremom koju koristi u obavljanju redovnih aktivnosti, bilo da je u pitanju desk-top ili prenosivi računar, a istu je prestankom funkcije ili radnog odnosa dužan vratiti. U Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije nemamo informacije o prodaji tablet računara na oglasima, a ako i postoje takve radnje onda nadležne inspekcije treba da se pozabave time”, smatra Kalač.

Bonus video: