Hercegnovski Stari grad ostaje bez palmi

Od oko 2.000 vrsta palmi -12 uspijeva na hercegnovskoj rivijeri, a najzastupljenije su palme feniks, vašingtonija i dvije vrste šameropsa
370 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi palme, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi palme, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.11.2018. 13:04h

Uklanjanem palmi sa trga Belavista u utorak počinje sječa palmi zaraženih crvenim surlašem u hercegnovskom Starom gradu.

Riječ je o desetak palmi starih preko devet decenija, koje nakon prošlogodišnjeg postupka dendrohirurgije i skidanja krošnje nisu revitalizovane.

"Prvo ćemo posao završiti sa palmama kod crkve Sv Arhangela Mihaila, a nakon toga ćemo nastaviti na trgu Mića Pavlovića kod crkve Sv Jeronima", kaže rukoviditeljka sektora Zelenilo u Komunalno stambenom preduzeću Vanja Spaić.

Ističe da će to biti zahtjevan posao jer će morati da vode računa da ne oštete kamene ploče na trgovima.

Od početka godine sa javnih površina uklonjeno je preko 60 zaraženih palmi, a posljednjih dana uklonjene su palme sa nekoliko lokacija u Igalu, Toploj i na šetalištu Pet Danica.

Od kada je prije tri godine palmin surlaš (Rhynchophorus ferrugineus) počeo da napada palme, promijenje su mnoge vizure grada i mjesta na rivijeri.

Preporuka Ministarstva poljoprivrede i Fitosanitarne uprave je da se ne sade nove sadnice palmi dok se ne suzbije zaraza. Nema ni saglasnosti koje bi druge biljke, eventualno mogle biti zasađene na mjestu posječenih palmi.

Na hercegnovskoj rivijeri raste oko 250 biljnih vrsta, a palme su među čestim vrstama, jer skoro da nema privatnog ili javnog vrta i parka bez neke sadnice palme.

Od oko 2.000 vrsta palmi -12 uspijeva na hercegnovskoj rivijeri, a najzastupljenije su palme feniks, vašingtonija i dvije vrste šameropsa.

Galerija

Bonus video: