Srbija: ACTA sporazum nije bio predmet razmatranja Ministarstva prosvete

Pokret u duhu vremena - Zeitgeist Srbije danas na Trgu republike organizuje globalni ACTA protest u 14 sati
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 07:59h

Sporazum o zaštiti autorskih prava na internetu (ACTA) nije bio ni predmet razmatranja Ministarstva prosvete i nauke, niti ga je Ministarstvo predložilo Vladi na usvajanje, saopšteno je juče iz tog ministarstva.

"Prilikom zakonodavnog regulisanja pojedinih oblasti života i rada, Vlada Srbije će svoje zakonske predloge, kao i do sada, harmonizovati u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije i primerima najbolje svetske prakse", navedeno je u saopštenju povodom pisanja pojedinih medija o pristupanju Srbije ACTA sporazumu.

Pri tome, kako se dodaje, Srbija nije izmislila internet, pa ni pravila njegovog korišćenja.

Mediji u Srbiji su juče objavili kako će trgovinski sporazum ACTA, koji bi trebalo da doprinese usklađivanju međunarodnih standarda u zaštiti autorskih prava i pooštri kaznenu politiku za internet pirateriju, najvjerovatnije biti usvojen i u Srbiji.

Drugi odustaju, a Srbija će usvojiti ACTA sporazum >>>

Sporazum ACTA je prošlog meseca u Tokiju potpisalo dvadesetak zemalja EU, kao i SAD, Australija, Kanada, Japan i Novi Zeland, koji nakon ratifikacije obavezuje na uvođenje drakonskih kazni za piratstvo na internetu i zloupotrebu autorskih prava.

Sporazum je izazvao oštre proteste u EU i izvan nje zbog navodnog kršenja prava na privatnost i slobodu govora, a nekoliko zemalja već je najavilo da ga neće ratifikovati ocenivši da on na mala vrata uvodi opštu cenzuru interneta.

Za stupanje sporazuma na snagu potrebno je da ga usvoji Evropski parlament, a protiv ovakvog načina suzbijanja piraterije ustao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Pokret u duhu vremena - Zeitgeist Srbije danas na Trgu republike organizuje globalni ACTA protest u 14 sati.

Bonus video: