Ajnštajn bio u pravu, naučnici iz CERN-a pogriješili?

Naučnici iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja su napravili grešku, tvrdeći da su subatomske čestice brže od svjetlosti
0 komentar(a)
Brzina svjetlosti, Foto: Nasa.gov
Brzina svjetlosti, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 23.02.2012. 16:51h

Albert Ajnštajn je izgleda bio u pravu sa svojom teorijom relativiteta, dok su naučnici iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) napravili grešku, tvrdeći da su subatomske čestice brže od svjetlosti, prenijeli su danas francuski elektronski mediji.

Rezultati CERN-ovog istraživanja "Opera", koji su krajem septembra potresli naučni svijet pokazavši da su neutrino čestice brže od svjetlosti, ispostavili su se netačnim zbog loše konekcije.

"Loša konekcija između sistema za globalno pozicioniranje GPS i računara je kao posljedicu imala grešku", objavio je američki časopis Science na svom veb sajtu.

Nova istraživanja će, ipak, biti neophodna da bi se potvrdila teorija da je loša konekcija između GPS sistema i elektronske kartice u računaru uticala na rezultat mjerenja, zaključeno je u članku objavljenom u Scienceu.

Vodeći svjetski naučnici su kazali da bi otkriće da se neke subatomske čestice kreću brže od svjetlosti, ukoliko bude potvrđeno, moglo dovesti do toga da se značajno preispitaju postojeće teorije o stvaranju kosmosa.

Džef Foršo, profesor fizike na Univerzitetu u Mančesteru, kazao je za Rojters da bi, ukoliko budu potvrđeni, ti rezultati mogli značiti da bi teoretski bilo moguće „slati informacije u prošlost“.

"Drugim riječima, bilo bi moguće putovanje kroz vrijeme u prošlost... mada to ne znači da bismo u skorije vrijeme mogli graditi vremeplove.“

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je u septembru saopštila da su trogodišnja mjerenja pokazala da neutrini razdaljinu od 730 kilometara, između italijanskog grada Gran Saso i Ženeve, u prosjeku pređu za oko 60 nanosekundi brže od svjetlosti – što je sitna razlika koja bi ipak mogla opovrgnuti ključni dio Ajnštajnove „specijalne teorije relativiteta“ iz 1905. po kojoj se ništa u univerzumu ne kreće brže od svjetlosti i koja praktično predstavlja temelj moderne fizike.

Fizičari kažu da su neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi.

Bonus video: