Nuhodžić: Procesuirani svi izgrednici sa protesta DF-a 2015. godine

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna “iako je u prethodnom periodu bilo događaja koji su tu sliku narušavali“
65 pregleda 5 komentar(a)
mevludin nuhodžić, Foto: Screenshot (Youtube)
mevludin nuhodžić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 26.10.2018. 17:34h

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Mevludin Nuhodžić kazao je da su svi identifikovani izgrednici, koji su pravili nerede tokom protesta Demokratskog fronta (DF) u oktobru 2015. godine, procesuirani nadležnim organima.

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Mandića (DF) da li će otkriti imena maskiranih batinaša koji su izašli iz sjedišta DPS-a iz zgrade stare Vlade, i još dvije grupe koje su napadale protestante, kazao da nema skrivene informacije o navodnim zaštićenim batinašima, “niti je bilo dejstva iz DPS-a”.

Mandić je, obrazlažući pitanje, kazao da su režim i Vladu tada “bacili na koljena” i da im je bila potrebna samo mala pomoć da dođe do promjene vlasti.

“Za sve izgrednike koji su mogli da se identifikuju, a bili su te noći na protestu sa fantomkama ili bez njih, pokrenuti su istražni i sudski postupci. Znate da su vođeni postupci i protiv policajaca zbog prekoračenja ovlašćenja i nakon sudskih postupaka i nekoliko pripadnika policije je osuđeno na zatvorske kazne”, odgovorio je Nuhodžić.

On je istakao da su nakon prijava građana i NVO Građanska alijansa i Inicijativa mladih za ljudska prava, službenici odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije izvršili 14 kontrola provjere zakonitosti postupanja službenika policije.

Na osnovu izvršenih provjera, to odjeljenje je konstatovalo da u devet slučajeva postoji sumnja u nezakonito postupanje policijskih službenika, usljed čega su preduzete mjere uz konsultacije sa Tužilaštvom.

“U četiri slučaja su izvještaji o izvršenim kontrolama dostavljeni nadležnom Tužilaštvu na dalji postupak.. Što se tiče preostalih slučajeva, konstatovano je da u četiri slučaja u postupanju policijskih službenika nema elemenata krivičnog djela, dok u jednom slučaju nema osnova za dalje postupanje unutrašnje policije”, kazao je Nuhodžić.

On je kazao da je tokom protesta 29 policajaca zadobilo tjelesne povrede, zbog čega je privedeno više osoba. Protiv tri učesnika protesta su, kako je kazao, pokrenute krivične prijave, a protiv 12 prekršajni postupci.

Mandić je kazao da su kamere zabilježile da iz sjedišta DPS-a izlaze maskirane osobe koje napadaju narod, navodeći da je te noći malo falilo da izbije građanski rat.

Nuhodžić je, odgovarajući na poslanička pitanja, kazao i da će uložiti maksimalne napore da svi kriminalci budu iza rešetaka, što će, između ostalog, postići ulaganjima u kadar.

On je kazao da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna “iako je u prethodnom periodu bilo događaja koji su tu sliku narušavali“.

Milutin Đukanović (DF) je pitao da li su u MUP -u i Upravi policije preduzete mjere prema funkcionerima i organizacionim jedinicama policije, odgovornim za protivzakonito postupanje protiv državljanina Srbije Radovana Aleksića, protiv koga se vodi istraga za pokušaj ubistva policijskog inspektora Predraga Šukovića. Đukanović je kazao da Aleksić već dvije godine ne može da napusti Podgoricu, jer je protiv njega pokrenuta istraga, a optužnica još nije podnešena.

Nuhodžić je odgovorio da istraga još traje, a ocjena da li je neko kriv ili nevin i šta je relevantan dokaz, pripada sudskin instancama.

“Ako bude razloga za odgovornost policijskih službenika i o tome će se izjašnjavati nadležni organi...”, kazao je Nuhodžić.

Bonus video: