Evropski sud potvrdio raniju presudu o blokadi interneta

Operater neke društvene mreže ne smije biti primoran na uvođenje opšteg sistema filtriranja sadržaja za sve korisnike kako bi spriječio nelegalnu razmjenu muzičkog i audiovizuelnog materijala
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 15:57h

Ovo je danas saopšteno iz Evropskog suda pravde u Luksemburgu.

Sud je time potvrdio svoju prethodnu odluku iz novembra 2011. godine, kada je ocijenio da je postavljanje filtera i blokada na internetu u cilju zaštite intelektualne svojine u suprotnosti sa evropskim pravom.

Nova odluka tog suda predstavlja žestok udarac pristalicama uvođenja opšteg filtriranja sadržaja na internetu.

Sud je, međutim, ocijenio da se filtriranjem sadržaja krše osnovna prava evropskih građana.

Belgijska kompanija koja zastupa interese kompozitora, Sabam, utvrdila je 2004. godine da korisnici provajdera Skarlet ekstendid (Scarlet Extended SA) bez dozvole i plaćanja autorskih prava preuzimaju sadržaj.

Na zahtjev Sabama, belgijski sud je naložio tom provajderu da onemogući preuzimanje sadržaja zaštićenih autorskim pravima.

Provajder Skarlet je uložio žalbu, a Apelacioni sud u Briselu se onda obratio Evropskom sudu pravde.

Evropski sud je, međutim, naveo da bi to zahtijevalo praćenje svih elektronskih komunikacija svih korisnika provajdera Skarlet čime bi bila narušena njihova prava, ali i prava EU.

Sud je pozvao na uspostavljanje "pravednog balanasa" između prava na intelektualnu svojinu, s jedne strane, i prava na zaštitu podataka ličnog karaktera i slobodu razmjene informacija, s druge strane.

Galerija

Bonus video: