Novi način obrade podataka - stotinama puta brži od 'hard disk' tehnologije!

"Umjesto da koristimo magnetno polje za snimanje podataka na magnetnom mediju, mi smo ih snimili koristeći samo toplotu", rekao je Ostler
0 komentar(a)
Toplotno snimanje podataka, Foto: York.ac.uk
Toplotno snimanje podataka, Foto: York.ac.uk
Ažurirano: 07.02.2012. 20:57h

Međunarodni tim naučnika demonstrirao je novi revolucionarni način magnetnog snimanja koji će omogućiti da se podaci obrađuju stotinama puta brže nego sa sadašnjom 'hard disk' tehnologijom.

Istraživači su otkrili da mogu da bilježe podatke koristeći samo toplotu, što je prethodno bio nezamisliv scenario. Oni vjeruju kako će to otkriće omogućiti ne samo da budući uređaji za magnetno snimanje budu brži, već i energetski učinkovitiji.

Rezultati istraživanja, koje je vodio Institut za fiziku Univerziteta u Jorku, objavljeni su u januarskom izdanju časopisa "Nature Communications", prenosi portal "Newsroom America".

"Umjesto da koristimo magnetno polje za snimanje podataka na magnetnom mediju, mi smo upregli puno jače unutrašnje snage i snimili podatke koristeći samo toplotu", rekao je profesor fizike na Univerzitetu u Jorku, Tomas Ostler.

"Metod omogućava snimanje terabajta podataka po sekundi stotinama puta brže nego s 'hard disk' tehnologijom, jer nema potrebe za magnetnim poljem i manja je potrošnja energije", kazao je Ostler

"Taj revolucionarni metod omogućava snimanje terabajta (hiljadu gigabajta) podataka po sekundi, stotinama puta brže nego s današnjom 'hard disk' tehnologijom, jer nema potrebe za magnetnim poljem, a i manja je potrošnja energije", dodao je Ostler.

U međunarodni tim uključeni su naučnici iz Španije, Švajcarske, Ukrajine, Rusije, Japana i Holandije. Eksperimentalni rad sproveden je na Institutu Paul Šerer u Švajcarskoj, Fizičko-tehničkom zavodu Ruske akademije nauka i na Univerzitetu Radbud u Nimgenu, u Holandiji.

"Vjekovima se vjerovalo da toplota može uništiti magnetni red. Sad smo uspješno pokazali da, zapravo, može biti dovoljan podstrijek za snimanje podataka na magnetnom mediju", rekao je dr. Aleksej Kimel, sa Instituta za molekule i materijale Univerziteta Radbud u Nimgenu.

Moderna tehnologija magnetnog snimanja koristi načelo da sjeverni pol magneta privlači južni pol drugog magneta, dok se dva ista pola odbijaju.

Dosad se vjerovalo da je za snimanje jednog bita (binarnog broja) podataka - pomoću okretanja polova magneta - potrebna primjena vanjskog magnetnog polja.

Što je jače primijenjeno polje, brže je snimanje magnetnog bita podataka.

Međutim, grupa naučnika je pokazala da se položaji i sjevernog i južnog pola magneta mogu zaokrenuti pomoću ultrakratkog impulsa toplote, pri čemu se koristi moć puno jačih unutrašnjih sila magnetnog medija.

Bonus video: