Napravite film od vašeg Facebook profila

Aplikacija Timeline Movie Maker je očigledno namijenjena promociji Timelinea, koji će u narednih nekoliko sedmica biti aktiviran svim korisnicima, htjeli to oni ili ne
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 12:08h

Timeline Movie Maker je nova aplikacija koju je Facebook pokrenuo u saradnji sa marketinškom agencijom Definition6 u cilju promocije novog Facebook Timeline profila.

Timeline je redizajn korisničkih profila na toj društvenoj mreži i dostupan je korisnicima od sredine decembra. Korisnici su mogli da biraju da li žele da zadrže stare, već postojeće ili pređu na novi izgled profila.

Aplikacija Timeline Movie Maker je, piše Netokracija.com, očigledno namijenjena promociji Timelinea, koji će u narednih nekoliko sedmica biti aktiviran svim korisnicima, htjeli to oni ili ne.

Nakon što korisnik pristane na instalaciju aplikacije, pristaje na to da praktično sve svoje podatke podijeli sa sa njom - od e-mailova, fotografija... Konačan proizvod je film u trajanju od jednog minuta. Za kreiranje filma apliakciji će trebati nekoliko minuta.

Jednom kreiran film može biti podijeljen samo na društvenoj mreži Facebook.

Tim Netokracije napominje da su mogući problemi tokom kreiranja filma, a jedan od njih je nemogućnost da film bude kreiran u Chrome browseru na Mac OS X-u.

Novim izgledom Facebook profila je zadovoljno samo osam odsto korisnika, pokazalo je istraživanje nad 4.000 korisnika Facebooka. Istraživanje je sprovela sigurnosna kompanija Sophos Security. Prema onome što možemo pročitati na brojnim internet stranicama i forumima, velik broj korisnika sasvim je zadovoljan sadašnjim izgledom njihova profila i uopšte ne želi Timeline.

Još 8 odsto ispitanih reklo je da će se vremenom naviknuti na novi prikaz profila na Facebooku, a zanimljivo je da je čak 51 odsto ispitanih zabrinuto sa onim što donosi Timeline.

Ta se zabrinutost najviše se odnosi na sigurnost i postavke privatnosti koje ovaj novi način prikaza sadržaja na Facebooku donosi.

Iako u Facebooku već mjesecima upozoravaju da neće biti nikakvih problema za korisnike i da javnosti neće biti dostupna niti jedna informacija bez njihova znanja te da će javno biti dostupne samo one informacije koje su i prije Timelinea bile dostupne i vidljive svima, broj kritičara ovakvog načina prikaza profila i dalje je jako velik.

Kratak vodič za zaštitu podataka na Facebook Timelineu >>>

Bonus video: