Danas počinje registracija ćiriličnog .rs domena

Prvih šest mjeseci pravo preče registracije .srb domena imaće samo vlasnici postojećih .rs domena, i to po cijeni od jedan dinar
0 komentar(a)
domen, Foto: Web
domen, Foto: Web
Ažurirano: 27.01.2012. 07:53h

Registracija nacionalnog ćiriličnog domena Srbije .srb počeće danas i to je drugi internet domen na svijetu na ćiriličnom pismu koji je moguće registrovati.

Kako je objavljeno na sajtu Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), ćirilični internet domen .srb je drugi nacionalni domen Srbije, a poslije ruskog .rf i drugi ćirilični.

Odluku da registracija .srb domena počne na Svetog Savu Upravni odbor RNIDS-a je donio na sednici koja je održana 13. decembra 2011.

Srpski .srb je dio porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najveće države i narodi svijeta – Rusija i Kina, kao i mnogo arapskih i dalekoistočnih zemalja.

Kako se navodi, prvih šest mjeseci pravo preče registracije .srb domena imaće samo vlasnici postojećih .rs domena, i to po cijeni od jedan dinar.

Poslije tog perioda, ćirilične domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li posjeduje određeni .rs domen ili ne.

Prema podacima RNIDS, do juče poslije podne registrovana su 69.883 .rs domena.

Bonus video: