Vlasnik Megauploada zadržan u pritvoru

Sumnja se da je kriminalna grupa kršenjem autorskih prava zaradila više od pola miliona dolara
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 08:10h

Osnivač veb-sajta za razmjenu fajlova Kim Dotkom zadržan je odlukom novozelandskog suda u pritvoru, iako je demantovao optužbe za internetsku pirateriju i pranje novca i rekao da vlasti pokušavaju da ga potpuno ocrne.

Tužilaštvo smatra da postoji rizik od bjekstva optuženog avionom, pošto se vjeruje da nisu otkrivena sva sredstva kojima Dotkom raspolaže u inostranstvu.

"FBI vjeruje da otkriveni novac nije sve što Dotkom ima na računima u inostranstvu", izjavio je tužilac.

Advokat optuženog rekao je da ne postoji rizik da će njegov klijent pobjeći ili ponovo pokrenuti posao, pošto potpuno sarađuje sa istražnim organima.

FBI vjeruje da otkriveni novac nije sve što Dotkom ima na računima u inostranstvu

Njemu su oduzeti pasoši, računi su mu zamrznuti i karakteriše ga prepoznatljiv izgled.

SAD traži izručenje

Vlasti SAD zahtijevaju da im on bude izručen, pošto ga terete za upravljanje šemom kroz koju je zaradio 175 miliona dolara za nekoliko godina kršenjem autorskih prava na filmove, muziku i ostali zaštićeni materijal.

Advokat Megauploada tvrdi da je kompanija samo ponudila prostor za skladištenje podataka.

"Doktor Zli" namučio policiju

Umjesto odmah da se preda policajcima, Kim Dotkom je aktivirao niz električnih mehanizama koji su spriječili policiju da lako uđe u vilu, a zatim se sakrio u bezbjednoj sobi sa pištoljem. Desetine čuvara reda uspjelo je da uhapsi Doktora Zlog i pritom niko nije povrijeđen.

Njemac koji je živio raskalašnim životom jedan je od četvoro ljudi koji su uhapšeni zbog sumnji za kršenje zakona o pirateriji.

Sumnja se da je kriminalna grupa kršenjem autorskih prava zaradila više od pola miliona dolara

Sumnja se da je kriminalna grupa kršenjem autorskih prava zaradila više od pola miliona dolara, i oko 175 miliona na ime pretplata.

Policija je iz njegove vile na Novom Zelandu iznijela veliki broj elektronskih aparata, zaplijenila automobile: "kadilak" (1959), "el dorado" (1957), "lambordžini LM002", "rols-rojs fantom" i još par automobila, a na bankovnim računima zamrznuto je više od osam miliona dolara.

Galerija

Bonus video: