Koliko bi izgubili Google i Facebook za samo jedan dan protesta?

Na The Next Web stranici su pokušali da izračunaju gubitke da su najveće kompanije radikalno ušle u protest
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 11:07h

WIkipedia i brojne druge stranice su 18. januara "zamračile" svoje stranice kako bi pokazale kako bi internet mogao da izgleda ako američki političari izglasaju kontraverzne zakone SOPA i PIPA.

Ti zakoni imaju mnogo protivnika, među kojima su Facebook, Google i Twitter, ali se "najvećem protestu o online istoriji", te kompanije nisu priključile prekidom rada na jedan dan. Umjesto toga, svoje protivljenje su izrazili na drugačiji način, pa je osnivačn Facebook društvene mreže, Mark Zukerberg, na svom profilu na toj mreži kazao da su on i njegova kompanija protiv tih zakona koji mogu da ugroze dalji razvoj interneta i dodao da "svijetu danas trebaju politički lidere koji se zalažu za internet".

A da se Facebook, te Google i druge velike kompanije pridružile protestu i na jedan dan prekinuli poslovanje, znate li koliko bi to koštalo?

Na The Next Web stranici su pokušali da izračunaju gubitke da su najveće kompanije radikalno ušle u protest.

Google bi, na osnovu finansijskih rezultata iz polovine prošle godine, prema kojima su mjesečno zarađivali oko tri milijarde dolara, za taj jedan dan izgubio čak oko sto miliona dolara.

Kako zarađuje mnogo manje, i gubici Facebooka bi bili znatno manji, ali je i dalje riječ o velikom iznosu - 11,7 miliona dolara. Mikroblog servis Twitter bi za jedan dan izgubio nešto manje od 400.000 dolara.

Osim finansijskih gubitaka, gašenje ovih stranica na jedan dan izazvalo bi veliko nezadovoljstvo korisnika, iako velika većina njih podržava proteste protiv SOPA-a.

Velike gubitke zabilježili bi i Amazon i eBay pa bi tako Amazon, prema predviđanjima baziranim na prošlogodišnjoj zaradi izgubio čak 82 miliona dolara, dok bi eBay bio u minusu skoro 28 miliona dolara.

Proteste protiv SOPA je nastavljen online, tako da zaniteresovani mogu da potpišu peticiju na stranici Avaaz.org.

Do sada je peticiju potpisalo 2.248.181 osoba, što je blizu cilja - 2.500.000.

Bonus video: