Ne snalazite se na Twitteru? Evo i prve lekcije

Pred vama je pregled najvažnijih Twitter termina koji se koriste u toj zajednici. Vidimo se uskoro na nekom Twitter okupljanju
1026 pregleda 0 komentar(a)
Twitter, TweetUpPG, Foto: Luka Zeković
Twitter, TweetUpPG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2012. 12:39h

Iako još nema zvanične statistike o broju Twitter korisnika iz Crne Gore, njihov broj je primjetno veći iz dana u dan. Pošto neki od njih još nisu sigurni kako stvari na toj mreži funkcionišu, te šta znače različite skraćenice i pojmovi, pred vama je pregled najvažnijih Twitter termina. Vidimo se na Twitteru.

Tweet (tvit) – je javna poruka koja je vidjiva vašim pratiocima (engl. follovers). Imate na raspolaganju 140 karaktera da napravite jedan tvit.

Znak # (taraba, “haštag”) služi da bi označili temu, kategoriju ili interesovanje. Na primjer, zainteresovani ste za sve događaje vezane za #kuvanje, i na ovaj način ćete biti u prilici da pratite kad god neki korisnik u svojim tvitovima ima istu oznaku. Korišćenje tarabe vam omogućava da pratite temu i postavljate tvitove sa istim interesovanjem. Da bi označili teme iz Crne Gore, crnogorski tviteraši obično koriste haštagove #CrnaGora, #Montenegro.

Znak @ (Et) koristi Tviter da označi korisnike i njihove profile. Oni vam pomažu da znate kad vas neko od korisnika pomene u svojim tvitovima.

Avatar – slika ili fotografija koju postavite na svom profilu.

Blocking – opcija blokiranja određenih korisnika koji vas više ne mogu dodati na svoje liste ili vas pratiti.

DM ili direktna poruka – to je privatna tvit-poruka poslata direktno korisniku, vidljivu je samo vama i onome kome je poslata. Direktnu poruku možete poslati samo onim korisnicima koji vas prate (followers).

Fail Whale – situacija u kojoj je Twitter preopterećen, kada niste u mogućnosti da tvitujete i čitate tvitove drugih korisnika. Kada se to desi, na displeju se pojavi The Fail Whale grafika.

Favorites – mogućnost da sačuvate omiljene tvitove. Mnogi ovu opciju koriste kao bookmark tab kako bi omiljene tvitove kasnije čitali ili ritvitovali (podijelili sa drugima).

Pratioci (Followers) – to su korisnici Twitter zajednice koji se prijave da prate vaše aktivnosti i koji mogu vidjeti šta tvitujete. Ne morate pratiti nekoga da bi on pratio vas.

GFF (Get Followers Fast) – To su spameri koji spamuju vaš račun. Držite se podalje od takvih.

Handle – Twitter handle je zapravo vaše ime na Twitteru.

Mention je tvit u kojem se pominje vaše ime u izvornom tviter obliku (recimo @vijestime).

OH – u Twitter svijetu to znači “već sam čuo”.

Protected/Private Accounts – opcija u kojoj dozvoljavate samo određenom broju korisnika da vidi vaše tvitove. Tvitovi koje napišete neće biti u rezultatima pretrage onih pratilaca koje nijeste posebno odredili u ovoj opciji.

Reply – je situacija kada odgovarate na tvit klikom na dugme Reply ispod nekog tvita. Onda svaki vaš odgovor počinje imenom onoga na čiji tvit odgovarate (sa znakom @).

Retweet ili RT je ponovljeni tvit. Koristi se da bi se podijelile informacije, vijesti ili nešto slično sa ostalim pratiocima. Biti retvitovan je kompliment u Twitter zajednici i ljudi će biti time podstaknuti da se uključe u neku konverzaciju.

Spam – neželjena ili uznemirujuća poruka ili link.

Tending Topics su najpominjaniji tvitovi i teme na Twitteru u određenom periodu. Događaji koji su raspravljani u realnom vremenu sa svima koji koriste znak #. Na primjer, #CyberMonday postao je Tending Topic. Tviteraši su pratili i komentarisali tu temu u realnom vremenu.

Twitter Lists su liste koje se koriste za ljude i kompanije sa kojima želite da ostanete u kontaktu. Moguće je organizovati liste po industriji, kategoriji, demografiji, restoranima i slično.

Unfollow je kada odustanete od praćenja određenog korisnika. Nakon toga nećete više vidjeti njihove aktivnosti na vašoj listi.

URL Shortener – koristi se za skraćivanje dugačkih linkova koje dijelite sa svojim pratiocima. Posebno je koristan kada adresa vašeg linka ima 25 karaktera. Bit.ly je primjer servisa koji skraćuje adrese. Vrlo je jednostavan, a Twitter to radi za vas automatski kada linkujete određenu stranicu ili sadržaj.

USKORO pola milijarde korisnika

Twitter će uskoro imati 500.000.000 registrovanih profila i, prema predviđanjima, taj jubilarni nalog bi trebalo da bude registrovan 23. februara.Impresivnu brojku od 300 miliona Twitter je dostigao u maju prošle godine, a broj registracija na Twitter utrostručio se kad je Apple uveo Twitter integraciju u svoj iOS, prenosti The Next Web.

Što se tiče aktivnih korisnika Twittera, u septembru je objavljeno da ih mjesečno ima oko 100 miliona, te da mjesečno imaju 400 miliona jedinstvenih posjeta na stranicu.To znači da je oko 350 miliona korisničkih imena neaktivno.

Twitter već duže u svom Help Centru najavljuje da će brisati neaktivne račune i tako osloboditi brojna atraktivna korisnička imena, ali se to još nije desilo. Moguće je da se na taj potez nisu još odlučili jer bi prikazivanje realnih brojeva bilo manje impresivno, piše Netokracija.hr.

Bonus video: