Google uz Wikipediju: Protest protiv Zakona o pirateriji

Brojni kritičari tog predloga zakona smatraju da on može da ugrozi slobodu, inovaciju i ekonomske mogućnosti...
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 20:55h

Reddit, Wikipedia, Google, Cheezburgerove stranice (Lolcats, Failblog...) i mnoge druge internet stranice planiraju zamračenje (“blackout”) 18. januara, u znak protesta protiv Zakona o zaustavljanju on-line piraterije (eng. Stop Online Piracy Act – SOPA), piše Netokracija.

Brojni kritičari tog predloga zakona smatraju da on može da ugrozi slobodu, inovaciju i ekonomske mogućnosti koje internet trenutno pruža.

Iz Bijele kuće je saopšteno da bilo koji zakon protiv on-line piraterije koji dođe do predsjednika neće stvoriti rizik cenzure internet sadržaja, niti će dozvoliti bilo kakve promjene u DNS-u koje bi mogle predstavljati sigurnosnu opasnost, prenosi Read Write Web.

U izjavi u kojoj se referišu na sva tri predloga zakona koja su trenutno u Kongresu (SOPA, PIPA i OPEN), Obamina je administracija rekla:

"Iako vjerujemo da je on-line piraterija stranih web stranica ozbiljan problem koji zahtijeva ozbiljne zakonodavne odgovore, nećemo podržati zakon koji smanjuje slobodu izražavanja, povećava rizik sajber sigurnosti, ili potkopava dinamičan, inovativni globalni internet".

Ta izjava je odgovor na peticiju pokrenutu na zvaničnoj stranici za pokretanje peticija Bijele kuće (naziva We the people) otvorenoj u septembru prošle godine.

We the people je uveden kako bi glasači na jednostavan način mogli da peticijama prigovore zakonodavcima, a Bijela kuća je obavezna da objaviti službenu reakciju na svaku peticiju koja u roku od 30 dana od pokretanja prikupi 25.000 potpisa, objašnjava The Next Web.

Na Redditovim stranicama možete da provjere ko će sve učestvovati u protestu najavljenom za srijedu.

Oni koji žele da se priključe peticiji, na stranici SOPA blackout mogu da nađu jednostavan predložak za svoju stranicu.

Bonus video: