Suosnivač Applea voli svoj iPhone, ali kaže da je Android nekad bolji

"Volim kako izgleda iPhone. Ali bih volio da može da uradi i sve stvari koje radi moj Android", kaže Vozniak
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 15:18h

Generalni direktor i jedan od osnivača kompanije Apple Stiv Džobs mrzi je Android operativni sistem za pametne telefone toliko da je prije smrti obećao da će potrošiti i posljednju paru ne bi li ga uništio.

Operativni sistem Android kompanije Google ušao je na tržište nakon Apple i ubro postao jako popularan i stekao velik udio na tržištu. Mnogi Apple fanovi odbacuju Android navodeći kako je taj operativni sistem ništa drugo do kopija Applea.

Ipak, Stiv Voznijak, jedan od osnivača Applea, kaže da je veliki obožavalac Android telefona. On smatra da je Appleov iPhone, ukupno gledano, najbolji pametni telefon, ali navodi i da postoje načini da se Android nađe ispred Applea

"Moj primarni telefon je iPhone", kaže Vozniak.

"Volim kako izgleda taj telefon. Ali bih volio da može da uradi i sve stvari koje radi moj Android", dodaje on, prenosi The Daily Beast.

Prema njegovim riječima, glasovne komande rade bolje na Androidu. Android ima ugrađen sistem za navigaciju, zahvaljujući čemu se telefon ponaša kao GPS sistem, što mu, kaže Voziak, daje još jednu prednost.

Android telefoni nisu toliko jednostavni za upotrebu kao iPhone, navodi suosnivač Applea, ali nisu ni previše komplikovani.

"Ako ste spremni da se potrudite da razumijete kako radi, iako mi se ne sviđa da to kažem, ali reći ću - Androidi su pristupačniji", kaže Voznijak.

Postoji teorija prema kojoj Android može da uradi za iOS (Apple mobilni operativni sistem) ono što je Microsoft Windows učinio Macintoshu 1990. Microsoft je trijumfovao јеr je omogućio korištenje svog softvea na mnogo više različitih uređaja, čime je zauzeo i veći udio na tržištu od Applea, koji prodaje svoj softver isključivo na svom hardveru.

Apple to isto radi u u mobilnoj industriji, pa je Android za tu kompaniju, u tom smislu, isto što i Windows nekad.

"Mogu da vidim sličnost", potvrđuje i Voznijak.

Što je još gore u ovom slučaju, navode upućeni, sada je konkurencija mnogo jača, dodaje. Prema mišljenju Voznijaka, Windows nikada nije bio posebno dobar sistem, za razliku od Androida.

Druga razlika uključuje aplikacije. Trebalo je mnogo vremena dok su na Windowsu aplikacije postigle dobar izlgled kao na Mac OS. Ali, sa Androidom to nije slučaj. Na neki način, Android je možda u prednosti.

Voznijak navodi da je nedavno razgovarao sa programerom iz Foursquarea, koji je rekao da Appleov birokratski proces odobravanja aplikacija usporava programere, za razliku od Andorida, gdje je procedura brža, pa i za revizije programa treba manje vremena.

Na kraju, tu je i Siri, Appleov softver za prepoznavanje govora. Voznijak kaže da koristi Siri jako dugo, da se navikao na njega, posebno od kada je kreirana nezavisna aplikacija za iPhone.

Ali od kada je Apple kupio Siri i kreirao softver za iPhone 4S, stvari ne funkcionišu dobro kao nekad.

Bonus video: