Gugl pretraživač od sada uključuje i podatke sa društvenih mreža

Ubuduće će se, naprimjer, ako u Gugl ukucate pojam "Harry Potter" prikazati i rezultati koji uključuju privatne albume sa fotografijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 09:47h

Guglov pretraživač postaće više privatan nego što je to bio slučaj do sada.

U promjeni koja je dobila naziv "najradikalnija transformacija ikada" kompanija je u utorak objavila ažuriranje pod nazivom "Pretraživanje, plus vaš svijet", u okviru kojeg će Gugl roboti uključiti podatke i iz društvenih mreža prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja."Pretraživanje je i dosad obuhvatalo zaista širok spektar informacija. No, to nije dovoljno. Trebali bismo takođe biti u mogućnosti naći lične stvari na internetu, ljude koje poznajemo i stvari koje oni dijele s nama, kao i osobe koje ne znamo, ali možda želimo znati. Pretraživanje je puno bolje sa našim svijetom u njemu", poručili su iz kompanije.Neki, međutim, već ističu da bi "Pretraživanje, plus vaš svijet" moglo prouzrokovati neke brige u vezi s privatnošću.

Za sada samo na Guglu na engleskom

Ubuduće će se, naprimjer, ako u Gugl ukucate pojam "Harry Potter" prikazati i rezultati koji uključuju privatne albume sa fotografijama, a koji su nazvani tim imenom i sl.

No, korisnici kojima se to ne sviđa moći će da isključe te lične podatke.

Novi način pretraživanja počeo je u određenoj mjeri već u utorak, ali u početku možda neće biti vidljiv svima.

Za sada je dostupan samo putem stranice Google.com, za pretraživanja na engleskom jeziku.

Novim pretraživanjem će biti obuhvaćene i stvari koje korisnici objavljuju na društvenoj mreži Gugl +. Na ovaj način, Gugl + će postići određenu prednost u odnosu na Fejsbuk.

Bonus video: