Poslovi u IT sektoru biće svedeni na tri kategorije

Sadašnja šarolika raznolikost poslova u IT sektoru će tokom narednih godina biti drastično smanjena. Stručnjaci za IT u budućnosti će pronalaziti posao u jednoj od tri kategorije
97 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, računar, Foto: Shutterstock.com
kompjuter, računar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.01.2012. 13:41h

Sadašnja šarolika raznolikost poslova u IT sektoru će tokom narednih godina biti drastično smanjena. Stručnjaci za IT u budućnosti će pronalaziti posao u jednoj od ove tri kategorije, tvrdi Džejson Hajner u blogu na Tech Republic portalu, prenosi T-portal.hr.

Konsultanti

Niko osim najvećih poduzeća ne želi da ima stručnjake za IT među zaposlenima. Ili bar žele da ih imaju što manje. Nije to ništa lično niti je zavjera protiv "geekova". Jednostavno, IT profesionalci su skupi, a kad odjeljenja koja brinu o IT-u postanu prevelika i centraliziovana, obično istovremeno postanu i stručnjaci kad treba reći "ne". Počnu više da blokiraju napredak nego što ga omogućavaju.

Posljedica toga je sve češći outsourcing tradicionalnih funkcija vezanih uz administraciju i održavanje, u rasponu od savjetodavne podrške za međunarodne korporacije do servisa namijenjenih lokalnim malim i srednjim poduzećima.

A tu su i kompanije poput IBM-a, HP-a, Amazona i sličnih, koje će rado iznajmiti kapacitete u centrima sa podacima koje ne koriste, kao i stručnjake koji će pomoći pri instalaciji, upravljanju i rješavanju problema.

Budući da će se kompanije sve više okretati nabavci usluga u IT-u po potrebi kako bi snizile troškove, dobile viši stepen stručnosti i neprekidnu pokrivenost uslugama, mnogi administratori u IT-u i podršci koji su trenutno zaposleni u korporacijama vremenom će preći u konsultantske vode.

Vođe projekata

Većina radnika stručnih za IT koji će zadržati svoj posao u tradicionalnim kompanijama postaće vođe projekata. Neće biti deo centralizovanog odsjeka za IT, već će povezivati različite djelove i sektore kompanije.

Biće poslovni analitičari koji će upravama pomagati pri donošenju odluka vezanih za tehnologiju. Prikupljaće podatke potrebne za poslovanje i komunicirati sa dioničarima o tehnološkim rješenjima koja su im potrebna, pri čemu će proaktivno tražiti nove tehnologije koje mogu da preobraze poslovanje. Takođe, služiće i kao osobe za kontakt s trgovcima tehnologijom i konsultantima.

Dobar dio sadašnjih menadžera za IT već polako migrira u tom smjeru.

Razvojni programeri

Ipak, najveći broj IT-jevaca postaće programeri. Poslovi vezani za IT dosad su se vrtjeli oko instalacije i upravljanja hardverom i softverom. Sada se sve više usmjeravaju na aplikacije na mreži, od kojih se očekuje da rade bez problema, budu jednostavne i traže vrlo malo obuke za korišćenje ili intervenciju tehničke podrške.

Drugi dio kolača biće mobilne aplikacije, kako one pisane za same uređaje, tako i one za mrežu, namijenjene pregledu na mobilnim uređajima. I taj je trend već prisutan, a tokom idućih deset godina samo će se ubrzati.

Bonus video: