Može li neko posjedovati "followere" na Twitteru? Izgleda da - da

Noah Kravitz je radio na Phonedogu i kada je dao otkaz sa sobom uzeo i svoj profil na Twitteru, Phonedog_Noah, na kome je tokom radnog odnosa prikupio 17.000 followera
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 18:20h

Da li ste neka razmišljali o tome koliko vrijedi jedna objava na Twitteru (tweet, tvit) ili možda follower (ona koji prati vaše objave)?

Ako je vjerovati američkoj kompaniji Phonedog Media, cijena je ni manje ni više nego 2.50 dolara. Ipak, konačan odgovor na to pitanje dobićemo po završetku parnice koju ta kompanija vodi protiv bivšeg zaposlenog.

The Next Web prenosi kako je Noah Kravitz (38), koji je radio na Phonedogu, stranici o mobilnim telefonima, podnio ostavku u novembru prošle godine, ali je sa sobom uzeo i svoj profil na Twitteru, Phonedog_Noah, na kome je tokom radnog odnosa prikupio 17.000 followera.

Kompanija mu je, kako kaže, dozvolila da i dalje koristi taj profil, uz uslov da nastavi da povremeno obavljuje tvitove u ime kompanije, uslov na koji je rado pristao.

Ipak, kako je Kravitz mogao da promijeni naziv profila i ukloni sve tragove koji ga povezuju sa kompanijom, Phonedog Media je, osam mjeseci nakon Kravitzove ostavke, sudu u Kaliforniji podnijela tužbu protiv njega tražeći odštetu od 340.000 dolara - 2.50 dolara po followeru za mjesec za ukupno osam mjeseci.

Kravitz tvrdi da je njihova tužba u stvari reakcija na njegov prethodni zahtjev za 15 odsto bruto dohotka od oglašavanja na koje, tvrdi, kao partner ima pravo, te platom koju je trebalo da zaradi kao autor recenzija i blogova na stranici.

Moguća presuda u korist kompanije mogla bi da ima jake i značajne posljedice za internet zajednicu, ako se u obzir uzme sve veća popularnost društvenih mreža i njihova sve češća upotreba u profesionalne svrhe.

Bonus video: