Novinarka "Vijesti" nagrađena za istaživačku priču u oblasti rodne ravnopravnosti

217 pregleda 0 komentar(a)
novinarke, Foto: Podgorica.me
novinarke, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 23.11.2018. 14:58h

Novinarka "Vijesti" Željka Vučinić i "Pobjede" Ivana Krunić podijelile su nagradu za najbolji istraživački tekst u oblasti rodne ravnopravnosti.

Nagradni konkurs organizovali su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u sklopu seminara sa ciljem promociije rodne ravnopravnosti kroz pojačano aktivno istraživanje i izvještavanje.

„Počastovana sam činjenicom da sam jedna od dobitnica nagrade koja se po prvi put dodjeljuje. Zahvalna sam i žiriju što su procijenili da je moj tekst, zajedno sa tekstom koleginice Ivane iz Pobjede, zaslužio da dijeli prvo mjesto. Takođe, zahvalna sma i kolegama koje su učestvovale na konkursu jer se nadam da smo na ovaj način pomogli da se malo rasvijete te teme koje se tiču rodno zasnovanog nasilja. Ja sam se odlučila za ekonomsko nasilje, jer se o njemu malo piše i malo sam se informisala i vidjela da je ono i veoma teško dokazivo“, saopštila je dobitnica nagrade Željka Vučinić.

Ivana Krunić, druga dobitnica, istakla je da živimo u društvu koje je, bez obzira na sve promjene, još uvijek dominantsno muško društvo.

„Takođe sam se odlućila za temu koja nije toliko vidljiva u društvu, a simbolična je, jer pitanje identiteta povlači za sobom mnoga druga pitanja. Imala sam odlične sagovornice koje su sa stručnih stanovišta prišle temi, što je sigurno dalo težinu, kao i činjenica da su je veomakompleksno sagledale“, kazala je Krunić.

Bonus video: