Uskoro stiže Google tablet računar "visokog kvaliteta"

Googleov tablet će konkurisati iPadu, te drugim tabletima na Androidu, prije svih Amazonovom Kindleu Fire
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 13:01h

Google će u narednih šest mjeseci predstaviti svoj prvi tablični računar, saopštio je izvršni direktor kompanije Erik Šmit u intervjuu italijanskom dnevnom listu Corriere Della Sera, Takođe, Šmit je u intervjuu najavio još “oštrije nadmetanje” između Applea i Googlea.

Iako Šmit nije naveo nikakve tehničke detalje niti ime pod kojim će se računar pojaviti, već izvjesno vrijeme kruže glasine o tome da će Googleov tablični računar biti dio robne marke Nexus. U tim glasinama se najavljuje da će Nexus koristiti Android 3.0 Honeycomb, mada se odnedavno šuška da bi mogao dobiti i najnoviju verziju Androida, koja nosi oznaku 4.0, odnosno Ice Cream Sandwich.

Iako je Šmit u intervjuu imao samo riječi hvale za nedavno preminulog izvršnog direktora Applea Stiva Džobsa, i nazvao ga “Mikelanđelom našeg vremena”, koji je “prvi realizovao revolucionarni potencijal tabličnih računara”, nema sumnje da će borba dva IT giganta zaista biti nemilosrdna.

Googleova nova tehnologija za prepoznavanje glasa Majel (pandan Appleovoj tehnologiji Siri) može dodatno podgrijati rivalitet dvije kompanije, budući da je Šmit u intervjuu naveo da Google već dugo ima najbolju tehnologiju za prepoznavanje glasa, ali i najavio da će kompanija nastaviti da radi na njenom unapređenju.

Osim iPadu, Googleov tablet će konkurisati i drugim tabletima na Androidu, prije svih Amazonovom Kindleu Fire koji se posljednjih dana prodaje “kao alva” zbog svoje niske cijene.

Bonus video: