Zabrana HTC telefona u Americi

Za agenciju Rojters iz HTC-a je rečeno da je ovakva odluka zapravo pobjeda, zato što se odnosi samo na jedan patent, umjesto deset, koliko se tvrdilo na početku
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 09:13h

Međunarodna trgovinska komisija donijela je oduluku o zabrani određenih HTC telefona u Americi, a na osnovu tužbe koju je podnio Apple.

Zabrana će početi 19. aprila, prenosi Associated Press, kako bi operatori mogli da se na vrijeme prilagode, a HTC će moći korisnicima da nudi reparirane telefone u slučaju potrebe za zamjenom. Odnosi se na telefone koje koriste patent za koji je Međunarodna komisija potvrdila da je u vlasništvu Applea.

Apple je tužbu u kojoj kaže da HTC nedozvoljeno koristi nekoliko njihovih patenata podnio aprila 2010. godine, ali je Međunarodna trgovinska komisija spor svela samo na jedan patent.

Za sada nije poznato koji telefoni će biti zabranjeni, a iz HTC-a su u zvaničnoj izjavi rekli da je u pitanju patent koji se odnosi na djelić korisničkog interfejsa, te da će uskoro biti uklonjen iz uređaja na kojima se nalazi.

BBC piše da je riječ o tehnologiji zvanoj "data tapping", koja omogućava korisniku da tapom na broj ili adresu iz maila, na primjer, pozove odmah taj broj ili nađe adresu na mapi.

Za agenciju Rojters iz HTC-a je rečeno da je ovakva odluka zapravo pobjeda, zato što se odnosi samo na jedan patent, umjesto deset, koliko se tvrdilo na početku.

Većina analitičara se slaže da će ovakva odluka u minimalnoj mjeri poremetiti poslovanje kompanije HTC u Americi.

Bonus video: