Poboljšana Google Doodle strana, omiljene crteže možete i da kupite

Google je prvi doodle objavio 1998. Njime zaposleni u toj kompaniji pokazuju šta im se sviđa ili šta im je zanimljivo
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 16:43h

Vjerovatno je svako od vas makar jednom naišao na izmijenjeni logotip kompanije Google, koji se sporadično pojavljuje na njenoj naslovnoj strani zadržavajući se tu samo po jedan dan.

Te duhovito osmišljene ilustracije poznate pod nazivom doodle (škrabotina) Google je još ranije okupio na jedno mjesto, a sada ga je i preuredio kako bi se ljubiteljima ovih poigravanja s njegovim logotipom olakšalo da ih pregledaju i pronađu one koji su im posebno zanimljivi, piše Mikro.

U saopštenju objavljenom tim povodom Google podsjeća da se prvi doodle pojavio 1998. i da zaposleni u toj kompaniji na ovaj način pokazuju šta im se sviđa ili šta im je zanimljivo. Pretežno ih koriste da obilježe pojedine praznike i godišnjice ili da nas podsjete na neke istaknute ličnosti. Godinama su to bile samo statične ilustracije ali u posljednje vrijeme Google ih je oživio tako što im je dodao animacije, video, muziku i druge oblike interaktivnosti.

Prvi interaktivni doodle se pojavio 31. oktobra 2009. za noć vještica (Halloween) i ponašao se kao slajd šou, a potom su uslijedile varijante koje su posjetiocima omogućavale da se igraju, pogledaju video ili sviraju i komponuju na gitari.

Na novouređenoj strani se nalaze sve kreacije objavljene od 1998. do danas i mada im je broj premašio hiljadu možete ih pregledati bez ikakvog napora, jer su kategorizovane po godinama i zemljama.

Google je ujedno otvorio i mrežnu prodavnicu u kojoj se mogu kupiti posteri, majice, šolje i drugi rekviziti koje ukrašava neki doodle iz bogate kolekcije koja se sada skoro svakodnevno uvećava.

Google je proširio i postojeću kolekciju skrivenih (interaktivinih) iznenađenja koja s vremena na vrijeme doda u rezultate pretraživanja. Nedavno je to bio poziv da potražite frazu „Izvedi valjak“ – Do a barrel roll, a sada je to predlog da poslušate pjesmu „Neka snježi“ – Let it snow.

Bonus video: