potpuno drugačiji

Kratak vodič za zaštitu podataka na Facebook Timelineu

Sadržajem na Timelineu korisnik upravlja u potpunosti: može sakriti ili u potpunosti obrisati ranije objave, promijeniti datum postavljanja određenog sadržaja...
244 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 18:13h

Još od prvog dana kada je predstavljen, internetom su počele da kruže brojne kritike na račun Timelinea, novog načina prikazivanja korisničkih profila na Facebook društvenoj mreži. Opcija je od juče dostupna svima, još neko vrijeme je u fazi testa, u smislu da možete da birate između dosadašnjeg i novog načina prikaza podataka, a uskoro će svi koristiti Timeline, pa nije loše da znate kako da upravljate svojim sadržajem.

Timeline je neka vrsta vašeg on-line dnevnika. Zahvaljujući tom novom formatu prikaza korisničkih profila, podaci na Facebook stranama su objavljeni hronološki, od dana kada je korisnički profil kreiran.

Sadržajem koji se nalazi na Timelineu korisnik upravlja u potpunosti, pa je moguće sakriti ili u potpunosti obrisati ranije objave, promijeniti datum postavljanja određenog sadržaja, definisati osobe kojima je sadržaj vidljiv...

Sve te postavke se definišu direktno na Timelineu ili kroz opciju Activity Log.

Activity Log nalazi se odmah ispod glavne slike pri vrhu stranice. Tu korisnik može da pregleda posljednji objavljeni sadržaj ili odabere raniju godinu i mjesec.

Osim po vremenu, klikom na strelicu u gornjem desnom dijelu moguće je odabrati i vrstu sadržaja koju korisnik želi da pregleda: samo svoje objave, objave prijatelja, komentare, fotografije...

Objavama se upravlja putem opcije koja se nalazi sa desne strane - tu je ikona putem koje se mogu brisati komentari koje je korisnik objavio na zidu drugih korisnika, moguće je ukloniti objave sa svog profila, dodati im lokacije ili promijeniti datum, odnosno 'sakriti' te objave sa Timelinea.

Pored svake objave je i ikona putem koje korisnik može da odredi kome je objava vidljiva – svima, svim vašim prijateljima ili samo određenim prijateljima. Tako sada jednim klikom miša možete da sadržaj koji je bio dostupan svima, učinite dostupnim samo vašim (određenim) prijateljima.

Objavama možete upravljati i putem samog Timelinea i to na način da mišem pređete preko objavljenog sadržaja, nakon čega se sa desne strane pojavljuje oznaka olovke i zvjezdica – klikom na zvjezdicu ističete objavu - pa će status, link, fotografija, video... biti istaknut, odnosno povećaće se i zauzeti puno veći dio na stranici. Klikom na olovku možete da sakrijete objavu sa Timelinea, obrišete je i promijenite datum i dodate lokaciju.

Kontrola aplikacija

Nakon predstavljanja Timelinea i aplikacija za njega mnogi korisnici su se zabrinuli da će putem tih aplikacija sadržaj koji pregledaju na internetu biti dostupan svima i da će svako moći da vidi šta rade na mreži.

Kao što je to slučaj uopšte sa Facebook, i u ovom slučaju sami određujete kome će biti prikazan sadržaj tih aplikacija – prilikom njihovog aktiviranja potrebno je samo u glavnom prozoru odrediti sa kim aplikacija može da dijeli sadržaj – sa svima, sa prijateljima, samo sa određenim prijateljima ili će taj sadržaj biti vidljiv samo vama.

Kako bi se što bolje snašli na novom Facebooku, kompanija je omogućila sedmodnevni testni period u kojem će Timeline biti vidljiv samo vama, a vi ga uvijek možete i ranije aktivirati.

Prije aktivacije dobro pregledate Timeline, posebno vaše ranije objave jer će se sada na njemu pojaviti sadržaj koji ste na Facebooku dijelili u prošlosti, a danas možda želite da ga zaboravite, odnosno ne želite da ga drugi vide.

Takav sadržaj jednostavno možete da izbrišete, sakrijete sa Timelinea ili ga učiniti vidljivim samo sebi.

Dodatno, klikom na opciju 'Pogledaj profil kao' do koje dolazite klikom na strelicu pored Activity Loga, uvijek možete da vidite kako drugi vide vašu novu stranicu i na osnovu toga odredite koji ćete sadržaj ukloniti, a koji ostaviti.

Ako još niste aktivirali Timeline idite na ovaj link i na njemu izaberite opcije Get it now!

Preporučujemo za Vas