Samo Telenor predao ponudu na tenderu za 4. mobilnu mrežu

Tendersku dokumentaciju su otkupili i M:tel, T-Mobile, arapski Mobile intelligence solutions i hrvatski Amis Telekom, ali niko od njih nije dostavio ponudu
0 komentar(a)
Telenor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Telenor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.12.2011. 16:51h

Na tender za četvrtog mobilnog operatora prijavio se samo Telenor, koji je licencu spreman da plati oko 1,65 miliona eura.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) su agenciji Mina-business saopštili da je Telenor dostavio ponudu za petogodišnju licencu u skladu sa tenderskom dokumentacijom i sa pet odsto bankarske garancije.

Predsjednik Tenderske komisije EKIP-a, Boris Jevrić je objasnio da će to tijelo narednih dana razmotriti formalno-pravnu ispravnost ponude, a Savjet Agencije ima rok od 15 dana da se o njoj izjasni.

"Ranije je dogovoreno da, ukoliko neki od postojećih mobilnih operatora u Crnoj Gori dostavi ponudu, bude obavezan da ponudi po jednu trećinu raspoloživih frekvencijskih resursa ostaloj dvojici. To je urađeno da bi se, ukoliko ostala dva operatora imaju interesa da po istim uslovima kupe frekvenciju, sačuvala konkurentost između njih kad su u pitanju opseg i frekvencijski resursi", objasnio je Jevrić.

On je dodao da, ukoliko ne budu zainteresovani, to je njihova odluka i EKIP i država u tom slučaju nijesu uticali da njihova konkurentska pozicija bude narušena.

"Telenor ima obavezu da ukoliko ponuda koju su dostavili bude ispravna, T-mobile-u i M:tel-u, bez obzira što se nijesu prijavili, ponudi po trećinu frekvencija za trećinu cijene koju su oni dali na tenderu", saopštio je Jevrić.

Prema njegovim riječima, ukoliko T-Mobile i M:tel prihvate, EKIP će podijeliti odobrenja i propisati slične uslove koje je i Telenor ponudio i za njih.

"Ukoliko neki od njih javno iskaže da za proširivanje kapaciteta ili uvođenje novih tehnologija nijesu potrebne dodatne frekvecije, to je njihova odluka i EKIP i država nijesu doprinijeli tome da se ugrozi konkurentnost kod ravnopravnog korišćenja radio frekvencija. Trenutno svi imaju slične frekvencijske resurse u opsezima koje koriste", precizirao je Jevrić.

Pored Telenora, tendersku dokumentaciju su otkupili i M:tel, T-Mobile, arapski Mobile intelligence solutions i hrvatski Amis Telekom, ali niko od njih nije dostavio ponudu.

Bonus video: