Uskoro ćete televizor moći da stavite u džep

Kompanije poput "Samsunga" već rade na savitljivim OLED ekranima, ali QD ekrani će biti još tanji i savitljiviji
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 14:50h

Televizori sa radnim ekranom koje je moguće smotati i staviti u džep bi uskoro mogli postati realnost zahvaljujući potpuno novoj tehnologiji nazvanoj QD.

Tehnologiju QD je razvio tim britanskih naučnika, a poznata je i kao "kvantumska tačka". Može se koristiti za pravljenje ultratankih televizora.

Kompanije poput "Samsunga" već rade na savitljivim OLED ekranima, ali QD ekrani će biti još tanji i savitljiviji.

Tehnologiju QD čine čestice koje emituju svjetlost. Čak 100.000 puta su tanje od vlasi kose. One će biti ugrađene u fleksibilnu plastiku koju će biti moguće saviti, čak i ako se radi o velikim ekranima.

Zbog izuzetno male veličine kvantumskih tačaka proizvođač može odrediti talasnu dužinu emisije, nakon čega se određuje boja svjetlosti koju ljudsko oko može da vidi.

Kao rezultat toga, tačke mogu da se modifikuju tokom produkcije tako da emituju bilo koju boju.

Savitljivi ekrani će se pojaviti na tržištu u naredne tri godine. Zvaničnici kompanije ne žele da otkriju s kim sarađuju, ali se vjeruje da su to kompanije "Sony", "Sharp", "Samsung" i "LG".

Aktuelni televizori imaju LCD (liquid crystal display) ekrane koji sadrže diode koje emituju svjetlost (LED). Njihov ekran je debeo svega nekoliko milimetara. Korištenjem QD tehnologije televizori će postati lakši i tanji nego ikad prije.

Kompanija "Nanoco", koja razvija QD tehnologiju, vjerovatno će početi proizvodnju manjih uređaja, piše Dejli mejl.

Galerija

Bonus video: