Prenos broja u toku: T-Mobile je trenutno na dobitku

U M:tel je podnijeto 69 zahtjeva korisnika, dok Telenor mreža ima najveći odliv pretplatnika
141 pregleda 0 komentar(a)
mobilni, Foto: Shutterstock.com
mobilni, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.12.2011. 06:43h

Od 28. oktobra, kada je počela primjena servisa prenosa broja, podnijeta su 193 zahtjeva i svi se odnose na prenos u mobilnim mrežama, rečeno je “Vijestima” u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Sudeći prema brojkama, T-Mobile je trenutno na dobitku, dok je Telenor mreža sa najvećim odlivom pretplatnika.

Kompaniji T-Mobile je podnijeto najviše zahtjeva za prenos broja – 89, slijedi M:tel kojem je podnijeto 69 zahtjeva, te kompanija Telenor na čiju mrežu je podnijeto 35 zahtjeva za prelazak.

Za usluge M:tela uz zadržavanje broja se opredijelilo 9 korisnika iz T-Mobilea, odnosno 12 korisnika iz 069 mreže.

Za 067 mrežu se opredijelilo njih 14 iz M:tela, te 28 korisnika iz Telenor mreže. Za usluge M:tela uz zadržavanje broja se opredijelilo 9 korisnika iz T-Mobilea, odnosno 12 korisnika iz 069 mreže. Na Telenor mrežu je u proteklom periodu prešlo šest pretplatnika 067 i osam pretplatnika 068 mreže.

Servis prenosa broja pretplatnicima omogućava promjenu operatera uz zadržavanje broja telefona, u fiksnim i mobilnim mrežama. Usluga je, prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, trebalo da bude dostupna još od 1. avgusta, ali je testiranje sistema, kako je ranije saopšteno iz EKIP-a, odložilo primjenu servisa za 28. oktobar.

Uputstvo na stranicama

Iako u prvim danima primjene servisa to nije bio slučaj, u EKIP-u tvrde da su danas svi operateri spremni da ponude uslugu prenosa broja.

“Svi operateri su izvršili prilagođavanje svojih mreža i počeli sa pružanjem usluge prenosivosti brojeva. Kako je i predviđeno Pravilnikom o prenosivosti broja, svi operateri su na svojim internet stranicama objavili informacije o postupku prenosa broja”, kazali su u EKIP-u, dodajući i da su svi operateri na svojim stranicama objavili uputstva za korisnike u kojima je objašnjeno na koji način mogu da provjere u kojoj se mreži nalazi određeni broj telefona.

Svi operateri na svojim stranicama su objavili uputstva za korisnike u kojima je objašnjeno na koji način mogu da provjere u kojoj se mreži nalazi određeni broj telefona.
na sajtu Agencije

Ranije je iz EKIP-a saopšteno da će nadoknada koju pretplatnik plaća operateru kod kojeg prenosi broj iznositi 3,5 eura, uz izuzetak Crnogorskog telekoma, koji je od prvog dana uslugu ponudio besplatno. Kako u EKIP-u navode da je trenutno usluga prenosa broja besplatna za sve korisnike, izgleda da su stopama Telekoma krenula i druga dva operatera.

Nakon što to učini jednom, pretplatnik mrežu, uz zadržavanje broja telefona, može ponovo da promijeni po isteku tri mjeseca od posljenjeg prenosa.

Bonus video: