Uskoro komercijalni letovi u svemir

NASA je objavila da će prvi probni let komercijalne letjelice u svemir biti obavljen 7. februara 2012. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 19:52h

NASA je dala dozvolu kompaniji "Space Exploration Technologies" ili "SpaceX" da lansira robotizovanu letjelicu "Dragon" ukoliko do dogovorenog datuma ispuni sve bezbjednosne uslove.

Očekuje se da će letjelica prevoziti i ljude i različit tovar, a stručnjaci kažu da je ovo veliki korak za dalji napredak rastuće industrije svemirskog turizma.

Predsjednik kompanije "SpaceX" rekao je da su oni veoma uzbuđeni zbog činjenice da su prva komercijalna kompanija u istoriji koja će ostvariti vezu sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Tokom probnog leta, "Dragon" će prvo kružiti na oko tri kilometra od stanice, a ukoliko se ispostavi da je sve sigurno, spojiće se sa stanicom, nakon čega će se vratiti na zemlju u Tihi okean, nedaleko od Los Anđelesa.

Prethodni test odrađen je prošle godine u decembru kada je ista ova letjelica, nošena raketom "Falkon 9", napravila kruženja oko zemlje nakon čega je sletjela u okean.

Kompanija "SpaceX" od NASA je dobila skoro 400 miliona dolara za ostvarenje ovog leta. Nakon što je ugašen Spejs šatl program mnoge kompanije se takmiče da popune prazninu i ponude letove u svemir, ali sa drugom namjenom-u turističke svrhe.

Druga kompanija koja će takođe naredne godine imati prvi probni let je "Cygnus" i ona je od NASA dobila oko 300 miliona dolara.

Bonus video: