ZA "ČISTU" ENERGIJU

Bil Gejts sarađuje sa Kinom na novom tipu reaktora

Bil Gejts potvrdio je danas da sa Kinom pregovara o saradnji na razvoju novog tipa nuklearnog reaktora koji će biti bezbedniji i proizvoditi znatno manje količne otpada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 16:10h

Osnivač kompjuterske korporacije Majkrosoft Bil Gejts je jedan od glavnih investitora Tera Pauer (TerraPower), kompanije za dizajn nuklearnih reaktora, koja radi na razvoju četvrte generacije nuklearnih reaktora koji bi koristili osiromašeni uranijum.

Kineski mediji su prošle nedjelje objavili izjavu Sun Kina, generalnog direktora kineske Nacionalne nuklearne korporacije, da Gejts sa tom kompanijom sarađuje na razvoju novog tipa reaktora.

"Tera Pauer ima dobru saradnju sa kineskom Nacionalnom nuklearnom korporacijom kao i raznim predstavnicima kineske vlade", rekao je Gejts.

On je izjavio da su radovi na novoj vrsti reaktora tek u početnoj fazi i dodao da će, u toku narednih pet godina, za istraživački rad i razvoj možda biti potrebno i do milijardu dolara.

Tera Pauer je saopštila da će novi tip reaktora biti sposoban da decenijama funkcioniše na osiromašenom uranijumu, kao i da će količne nuklearnog otpada koje će on proizvoditi biti znatno manje od reaktora koji su trenutno u upotrebi.

"Svi novi modeli biće nevjerovatno sigurni. Održavanje bezbjednosti neće zahtijevati nikakav ljudski rad", rekao je Gejts.

Prema njegovim riječima, ti reaktori će moći bolje da se nose sa zemljotresima i vremenskim nepogodama.

Nakon odlaska iz Majkrosofta, Bil Gejts se posvetio filantropskom radu i borbi za poboljšanje javnog zdravlja, obrazovanja i čistiju proizvodnju energije.

Preporučujemo za Vas