Google odao počast velikanu američke književnosti

Na početnoj strani pretraživača bio je crtež koji predstavlja dječake kako farbaju ogradu na kojoj je ispisan logo, što asocira na scenu iz romana Marka Tvena, "Avanture Toma Sojera
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 18:44h

Internet pretraživač Google je danas, 30. novembra, u čast 176 godina od rođenja Marka Tvena na interesantan način odao počast velikanu američke književnosti..

Na početnoj stranici pretraživača prostire se šareni crtež koji predstavlja dječake koji farbaju ogradu na kojoj je ispisan logo, scena iz jednog od najboljih romana Marka Tvena, "Avanture Toma Sojera".

Mark Tven, čije je pravo ime Semjuel Langhorn Klemens rođen je 30. novembra 1835. na Floridi, a umro je 21. aprila 1910. godine u Redingu.

U opsežnom životnom djelu ostvario je široku ljestvicu osjećanja i misli, od pune životne radosti do beznađa.

Nakon djetinjstva provedenog na obalama Misisipija učio je za tipografa, radio kao pilot na riječnom brodu, išao u potragu za zlatom u Kaliforniju, putovao po Srednjem istoku i Evropi.

Njegov život, pun pustolovina, uspjeha i slave, pomućuje smrt žene i kćerki, što izaziva pesimizam i teški očaj njegovih posljednjih radova.

Najpoznatiji junaci iz njegovih djela su dječaci Tom Sojer i Haklberi Fin.

Bonus video: