Koje su to najgore internet lozinke i koliko često mijenjate svoje?

Lozinka "password" se, prema pisanju SpashGuide američke kompanije, zauzima prvu poziciju u top 25 najgorih lozinki ikad i jedna je od onih koje hakeri zloupotrebljavaju
147 pregleda 0 komentar(a)
lozinka, Foto: Shutterstock.com
lozinka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.11.2011. 16:24h

Svi smo manje-više prošli kroz registraciju naloga na nekoj web lokaciji: ili ste registrovali e-mail, ili ste otvarali nalog na nekoj društvenoj mreži, možda čak i kupovali na internetu, za šta ste opet morali proći proces kreiranja naloga. U svakom slučaju, šta god da se dešavalo, registracija naloga na bilo kojoj lokaciji zahtijeva - definisanje lozinke. I nije nemoguće da ste, u trenutku kada je sistem od vas zatražio da definišete jednu, nevoljni da razmišljate o kombinaciji broejva i slova (da ne pominjemo specijalne karaktere), unijeli nešto jednostavno - "password" (lozinka).

Niste jedini. A lozinka "password" se, prema pisanju SpashGuide američke kompanije, zauzima prvu poziciju u top 25 najgorih lozinki ikad i jedna je od onih koje hakeri zloupotrebljavaju. Druga na listi je lozinka oblika "123.456".

Slijedi top deset najgorih lozinki koje bi trebalo da izbjegavate:

1. password

2. 123456

3. 12345678

4. QWERTY

5. abc123

6. monkey

7. 1234567

8. letmein

9. trustno1

10. dragon

To su lozinke koje prevaranti najčešće koriste ako žele da provale u korisničke naloge.

SplashData navodi da lozinke moraju biti složenije, da moraju da sadrže kombinaciju slova, brojeva i specijalnih karaktera. Lozinka ne bi trebalo da ima manje od osam karaktera. Prilikomkreiranja lozinke od pomoći vam može biti i sama lokacija na kojoj to činite - velik broj njih vam zapravo sugeriše da li je lozinka koju ste izabrali dovoljno dobra. Poluslušajte kad sistem kaže da ste definisali slabu lozinku.

I za kraj - trebalo bi da koristite različite lozinke za različite web lokacije i - ne zapisujte lozinke na papiriće.

Bonus video: