Podnijete krivične prijave zbog devastacije Tare

U krivičnoj prijavi, nadležna odgovorna lica se terete da su, kršenjem propisa i međunarodnih konvencija, protivpravno iskoristili službeni položaj i omogućili izvođaču radova da vršenjem krivičnih djela kojima je devastirano korito rijeke tare pribave sebi korist i nanesu veliku štetu životnoj sredini i prirodnim dobrima
176 pregleda 25 komentar(a)
Tara, devastacija, Foto: MANS
Tara, devastacija, Foto: MANS
Ažurirano: 29.10.2018. 13:58h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u saradnji sa više ekoloških NVO, Vrhovnom državnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, te ekološke i inspekcije za vode, članova komisije za nadzor radova na auto putu i samog izvođača kompanije CRBC.

Krivična prijava je, kako navode, podnijeta zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, nesavjesno vršili službenu dužnost nadzora, te izazvali zagađenje životne sredine, što je u konačnom rezultiralo devastacijom rijeke Tare.

Istraživački centar MANS-a nedavno je objavio snimke na kojem se vidi da je korito rijeke Tare, na dionici nešto dužoj od 5km, u dijelu između Mateševa i Jabuke, neprepoznatljivo i degradirano, sa izmještenim rječnim koritom, promijenjene strukture dna i obale sa desetkovanim biodiverzitetom i pejzažom.

U krivičnoj prijavi, nadležna odgovorna lica se terete da su, kršenjem propisa i međunarodnih konvencija, protivpravno iskoristili službeni položaj i omogućili izvođaču radova da vršenjem krivičnih djela kojima je devastirano korito rijeke tare pribave sebi korist i nanesu veliku štetu životnoj sredini i prirodnim dobrima.

Podnosioci prijave očekuju da nadležni, u prvom redu VDT, utvrde odgovornost za devastaciju rijeke Tare, kako bi se što prije počelo sa saniranje postojećeg stanja i spriječila dalja devastacija na ovoj i drugim lokacijama na kojima se gradi autoput.

Uz MANS, potpisnici prijave su NVO Green Home, Crnogorsko društvo ekologa, Centar za zaštitu i proučavanje, EXPEDITIO i Naša akcija.

Bonus video: