Twitter pomogao Ruždiju da riješi problem sa Facebook nalogom

Nije zabavno imati krizu identiteta u mojim godinama. Hvala Tviteru!", objavio je 64-godišnji pisac
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 20:48h

Svjetski poznati pisac Salman Ruždi, autor bestselera "Djeca ponoći", dobro se namučio kako bi mogao da se registruje na Facebook pod imenom s kojim se proslavio.

Kako prenosi BBC, spor je nastao kada je Ruždi tražio da koristi svoje srednje ime, Salman, po kojem je poznat širom svijeta, umjesto Ahmed koje je njegovo prvo ime.

Njegovo puno ime, koje gotovo nikada ne koristi, je Ahmed Salman Ruždi.

"Kreteni! Mark Cukerberg? Da li me čuješ?", napisao je Ruždi na Twitteru

U Facebooku su, naime, sumnjali da neko pokušava da se lažno predstavi Ruždijevim imenom.

U početku Facebook nije odgovarao na zahtjeve pisca da se profil ponovno aktivira već je reagovao tek kada je Ruždi na Twitter nalogu objavio da je frustriran cijelim slučajem.

"Prije dva dana Facebook je izbrisao moju stranicu navodeći da ne veruju da sam to ja. Morao sam da pošaljem fotografiju iz pasoša kako bi im dokazao svoj identitet. Potom su mi rekli da moram da koristim ime Ahmed s kojim se nikada ne služim. Na kraju su reaktivirali moj račun pod imenom Ahmed Ruždi iako me cio svijet poznaje kao Salmana. Kreteni! Mark Cukerberg? Da li me čuješ?", napisao je Ruždi na Twitteru.

Ubrzo nakon toga, Facebook je vratio Ruždijev profil i poslao mu zvanično izvinjenje.

"Pobjeda! Facebook se predao! Ponovo sam Salman Ruždi. Sada se osjećam mnogo bolje. Nije zabavno imati krizu identiteta u mojim godinama. Hvala Tviteru!", objavio je 64-godišnji pisac, poznat kao Salman Rushdie na Twitteru.

Ovaj incident baca svijetlo na jednu važnu činjenicu koja se tiče pravilnika Fejsbuka. Naime, moguće je registrovati se pod bilo kojim imenom, ali ukoliko u Fejsbuku otkriju ime koje vam piše na dokumentima, bićete primorani da koristiti to ime ili da se odjavite.

Bonus video: