Nuhodžić: Proaktivno djelovati u cilju jačanja granične bezbjednosti

“Sagovornici su se saglasili da je operacija bila izuzetno uspješna, kako na planu otkrivanja migratornih ruta i razmjene informacija policija, tako i na planu sprovođenja postupka readmisije sa Albanijom”, kaže se u saopštenju
89 pregleda 0 komentar(a)
MUP, Foto: MUP
MUP, Foto: MUP
Ažurirano: 07.11.2018. 16:37h

Crna Gora će nastaviti da proaktivno djeluje u sprječavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Nuhodžić se sastao danas sa direktorom kancelarije Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) u Ljubljani, Antonom Travnerom.

Na sastanku je ocijenjeno da je uspješno sprovođenje zajedničkih aktivnosti MUP-a i DCAF-a dobra osnova za nastavak saradnje, u pravcu daljeg jačanja regionalne i međunarodne kooperacije u oblasti granične bezbjednosti.

Kako se navodi, Nuhodžić se zahvalio na kontinuiranoj pomoći koju DCAF pruža Crnoj Gori, naročito u oblasti prekogranične policijske saradnje, razmjene iskustava i sprovođenja obuka, kao i na zajedničkim akcijama u okviru DCAF Programa granične bezbjednosti.

Iz resornog Ministarstva su saopštili da su sagovornici razgovarali i o nedavno realizovanoj zajedničkoj policijskoj operaciji „Tuzi 2018“, koja je sprovedena uz podršku predstavnika evropskih agencija Europol-a, Frontex-a i IOM-a.

Ta policijska operacija je, kako su naveli iz MUP-a, potvrda da Crna Gora proaktivno djeluje u sprečavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

“Sagovornici su se saglasili da je operacija bila izuzetno uspješna, kako na planu otkrivanja migratornih ruta i razmjene informacija policija, tako i na planu sprovođenja postupka readmisije sa Albanijom”, kaže se u saopštenju.

Travner, koji rukovodi Programom granične bezbjednosti, pohvalio je napredak Crne Gore i kazao da očekuje da će dobra dinamika biti nastavljena, sa posebnim fokusom na dalje unaprjeđenje tehničkih kapaciteta na granici, jačanje ljudskih resursa i međusobne saradnje policijskih službenika u oblasti suzbijanja prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija.

“Tema sastanka bile su i aktivnosti planirane za naredni period u okviru DCAF Programa za graničnu bezbjednost, a potvrđena je spremnost Crne Gore za nastavak učešća u operacijama i projektima, u cilju postizanja savremenih standarda u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: