Microsoft, Yahoo i AOL udruženi protiv divova internet oglašavanja

I Google i Facebook nagrizaju vrijednost oglasnog prostora koji nude te tri firme. Nadaju se da će zajedničkim naporom moći da preokrenu taj trend
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 11:36h

Microsoft, Yahoo i AOL udružili su snage kako bi pokušali da se odupru divovima internet oglašavanja - Googleu i Facebooku.

Kako bi izbjegli optužbe za nezakonito povezivanje, tri tehnološka diva zadržaće sopstvene prodajne timove i nastaviće da se takmiče za oglase. No, od januara sljedeće godine razmenjivaće i prodavati višak oglasnog prostora, piše Los Angeles Times.

Dogovor nije ekskluzivan, pa će u njega moći da se uključe i drugi. Uz to, tri kompanije će integrisati svoje tehnologije za licitiranje u realnom vremenu.

Time se žele suprotstaviti Facebooku, koji je online oglašivačima sve privlačniji. Istraživačka kompanija EMarketer objavila je da je najpopularnija društvena mreža na svijetu već postala predvodnica na tržištu online oglašavanja u SAD-u, gdje drži udio od 16 odsto.

Tu je i Google, koji je kupnjom kompanije DoubleClick višestruko povećao svoj udio u segmentima oglašavanja u kojima do sada nije bio prisutan. I to mahom na račun Yahooa, koji izgubio 13 odsto, Microsofta (pet odsto) i AOL-a (četiri odsto).

I Google i Facebook nagrizaju vrijednost oglasnog prostora koji nude te tri firme. Nadaju se da će zajedničkim naporom moći da preokrenu taj trend.

Yahoo se već neko vrijeme muči s padom prihoda, zbog čega se razmatra čak i prodaja cijele ili dijela kompanije. Microsoft bi se, s druge strane, mogao okoristiti Facebookovim uspjehom - još 2007. kupio je 1,6 posto udjela u firmi Marka Zakerberga.

Hoće li mu to pomoći? Analitičari su skeptični i ne očekuju veći zaokret. Googleova ogromna mreža s više od milion oglašivača ima teško dostižan doseg, a tu su i alati za stvaranje ciljanih kampanja te njihovo praćenje i mjerenje.

Stoga će u ovoj godini, prema procjenama, ubrati 3,8 milijardi dolara. Za razliku od, recimo, Yahoovih 1,9 milijardi.

No, savez Microsofta, Yahooa i AOL-a mogao bi, u stvari, pomoći Googleu da sebi skine s vrata optužbe o monopolizovanju online tržišta oglašavanja.

Bonus video: