Kadar BS-a može u Bord direktora Luke Bar i bez fakultetske diplome

Prekršen Statut kompanije Luka Bar imenovanjem Rasima Honsića u odbor direktora na vanrednoj sjednici Skupštine
576 pregleda 37 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 29.10.2018. 14:51h

Predstavnici Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Vlade imenovali su Rasima Honsića(BS) u Bord direktora kompanije Luka Bar, iako on nema fakultetsku diplomu neophodnu za članstvo u tom tijelu.

Nekoliko izvora “Vijesti” ističe da je imenovanjem privatnika iz Bara na vanrednoj Skupštini u petak, bez potrebnog VII stepena stručne spreme - prekršen Statut kompanije, što su potvrdili i iz Vladine Komisije za kadrovska i administrativna pitanja.

Zbog toga će navodno vrlo brzo biti neophodno sazvati novu vanrednu Skupštinu Luke Bar jer, kako kažu izvori “Vijesti”, nelegitimnost jednog člana ugrožava legitimitet cijelog Borda i svih eventualno donesenih odluka.

Honsić juče nije odgovarao na pozive i poruku novinara “Vijesti“, kao ni v.d. izvršnog direktora Dragan Nikezić, koji je i predsjedavao vanrednom Skupštinom Luke Bar.

Iz Vladine Komisije za kadrovska i administrativna pitanja potvrdili su juče “Vijestima“ da će od Ministarstva saobraćaja, kojim rukovodi Honsićev partijski drug Osman Nurković (BS), a koje ga i je predložilo među četiri nova predstavnika države u Bordu, tražiti da ispravi “previd“ i imenuje člana Borda u skladu sa Statutom.

“Nadležno Ministarstvo saobraćaja napravilo je previd i predložilo lice sa srednjom stručnom spremom (SSS) što nije u skladu sa članom 41 Statuta Luke Bar. Vladina komisija će zatražiti od nadležnog ministarstva da izvrši izmjenu svog predloga i upodobi ga pomenutom članu Statuta“, naveli su iz Vladine Komisije.

Član 41 Statuta predviđa da “za člana Odbora direktora može biti izabrano samo poslovno sposobno lice koje ima visoko obrazovanje - VII stepen stručne spreme, odgovarajuće znanje i iskustvo iz djelatnosti društva, lični integritet i da je na raspolaganju za obavljanje dužnosti člana Odbora direktora”.

“Ako se to potvrdi da jedan član Borda Luke Bar nema VII stepen stručne spreme, onda je Statut prekšen“, kazao je “Vijestima“ Igor Pavićević, član Revizijskog odbora barske kompanije koji je zbog finansijskog dijela izvještaja bio prisutan na vanrednoj Skupštini.

Pavićević kaže da očekuje da će i Revizijski odbor Luke Bar zvanično biti upoznat sa svim materijalima održane Skupštine, jer ih nijesu dobili u petak.

“Dok smo bili na Skupštini, nije nam prezentiran materijal”.

Sumnja se, takođe, da je u petak prekšen i član 42 Statuta Luke Bar koji predviđa da “predlog kandidata za člana ili članove Odbora direktora mora biti obrazložen na način što će se navesti osnovni podaci o kandidatu, datum i mjesto rođenja, školska sprema, kratka radna biografija, radni status i mjesto prebivališta”.

Uz taj predlog, kako predviđa isti član Statuta, mora se dostaviti potpisana izjava o prihvatanju kandidature, a sve to društvu podnijeti najkasnije “dva sata prije održavanja Skupštine akcionara”.

Od svega toga, izgleda, nije bilo ništa.

Državni predstavnik koji je na vanrednoj Skupštini podržao izbor novog borda Luke Bar, direktor Lučke uprave Vladimir Stijepčević, nije juče želio da komentariše kršenje Statuta. “Najbolje je da sačekamo da se prvo izjasni o svemu Ministarstvo saobraćaja”.

Lani zaboravio da prijavi prihode i nekretnine

Agencija za sprečavanje korupcije u oktobru 2017. godine donijela je rješenje da Honsić, kao član Odbora direktora preduzeća “Komunalne djelatnosti” Bar i javni funkcioner, nije dostavio sve podatke o prihodima ostvarenim tokom 2016. u privatnom preduzeću, kao ni sve podatke o vlasništvu nad nepokretnostima na teritoriji opštine Bar.

On je tokom usmene rasprave u Agenciji izjavio da je nepokretnu imovinu zaboravio da prijavi, s obzirom da je u suvlasništvu sa bratom.

“Što se tiče prihoda ostvarenih u društvu ‘Honsić Comerc’, Rasim Honsić je priznao da je iste zaboravio da prijavi”, navodi se u rješenju Agencije.

Od januara do decembra 2016. zaboravio je da prijavi mjesečne prihode od po 201 euro, ili ukupno 2.412 eura.

Luka Bar u minusu 35.382 €, zaključno sa septembrom

Za prvih devet mjeseci 2018. Luka Bar je ostvarila gubitak od 35.382 eura, dok je u istom periodu prethodne godine ostvaren dobitak od 1.232.695 eura, pokazuju podaci iz preliminarnog izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid.

Na osnovu podataka iz bilansa uspjeha, poslovni prihod za prvih devet mjeseci iznosio je 6.085.525, što predstavlja 59 odsto ostvarenja plana za 2018. “U odnosu na uporedni period 2017. ostvaren je poslovni prihod manji za 1.759.005 eura. Kada su u pitanju poslovni rashodi, u 2018. u odnosu na 2017. godinu, manji su za 490.928, odnosno za 7,45 odsto”, piše u preliminarnom izvještaju i napominje da se podaci tiču samo obavljanja glavne djelatnosti Luke Bar. Podaci pokazuju da je zaključno sa septembrom pretovareno 69 odsto od planiranih količina tereta.

Bonus video: