Prvi put snimljeni otkucaji srca iznutra i šta se dešava kada govorimo

Prvi put je moguće direktno gledati zajedničke pokrete, govorne kretnje, procese gutanja ili otkucaje srca, te tako zaključiti zbog čega koljeno boli kada se savija
339 pregleda 0 komentar(a)
ljudski govor, Foto: Screenshot (Youtube)
ljudski govor, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 29.04.2018. 15:43h

Istraživači s njemačkog Instituta Maks Plank objavli su nekoliko snimaka koji prvi put pokazuju kako biološki procesi izgledaju u unutrašnjosti organizma.

To su postigli zahvaljujući novoj tehnologiji magnetne rezonance (MRI) koja stvara pokretne slike u realnom vremenu te su na taj način nastali snimci govora, pjevanja i kucanja srca, prenosi portal klix.ba.

Navedeni snimci objavljeni su na zvaničnom Jutjub kanalu Instituta Maks Plank.

Iz Instituta su naveli da je tehnika značajno ubrzala MRI skeniranje i omogućila do stotinu frejmova u sekundi. Sistem FLASH2 koji koristi matematičke procese za rekonstrukciju skeniranih frejmova u pokretne slike razvio je Jens Fram, pionir magnetne rezonance i profesor na Institutu Maks Plank za biofizičku hemiju u Njemačkoj.

"Prvi put je moguće direktno gledati zajedničke pokrete, govorne kretnje, procese gutanja ili otkucaje srca, te tako zaključiti zbog čega koljeno boli kada se savija. Sada možemo vizualizovati procese koje do sada nismo vidjeli", naveli su s Instituta Maks Plank.

Bonus video: