Telenor testira 4G mrežu

"Potrebe korisnika na globalnom nivou se brzo mijenjaju i mislim da su upravo oni ti koji sve više traže operatora kome mogu vjerovati i koji im može dati bolje usluge i servise”, navela je Hilsen.
0 komentar(a)
Telenor, 4G, LTE, Foto: Telenor
Telenor, 4G, LTE, Foto: Telenor
Ažurirano: 08.11.2011. 13:19h

Kompanija Telenor prvi je operator u Crnoj Gori koji će lansirati 4G/LTE mrežu nove generacije, koja će korisnicima omogućiti brzine i do šest puta veće od dosadašnjih.

Telenor će narednih mjeseci testirati mrežu, a već u prvoj polovini naredne godine 4G/LTE trebalo bi da bude dostupna korisnicima.

Izvršni direktor Telenora, Karen Hilsen, kazala je da će mreža nove generacije, podržati buduće inovativne proizvode i servise na crnogorskom tržištu.

“Vrlo smo ponosni danas jer smo prvi operator u Crnoj Gori i jedan od prvih u Evropi koji donosi šest puta veću brzinu korisnicima u odnosu na tradicionalne 3G mreže”, rekla je Hilsen na konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da je korisnicima sve više potreban pristup informacijama, komunikaciji i zabavi na mobilnim uređajima, bilo gdje i u svakom trenutku.

“Vrlo smo zadovoljni što ćemo testnim lansiranjem naše 4G mreže napraviti važan korak naprijed”, dodala je Hilsen.

Prema njenim riječima, Telenor je u posljednjih 15 godina bio predvodnik kada su u pitanju globalni trendovi, a lansiranjem 4G mreže tradicija se, kako kaže, nastavlja.

“Potrebe korisnika na globalnom nivou se brzo mijenjaju i mislim da su upravo oni ti koji sve više traže operatora kome mogu vjerovati i koji im može dati bolje usluge i servise”, navela je Hilsen.

Zamjenik izvršnog direktora za tehničke poslove, Atik Ahmad, objasnio je da je 4G/LTE mreža bežična tehnologija koja omogućava HD video prenos u realnom vremenu, online igrice, mobilnu komunikaciju i ostala iskustva putem mobilnog interneta.

“Ovaj tehnički test 4G/LTE mreže je značajan jer je baziran na našoj vodećoj mreži i postavlja osnove dodatnim koristima koje će ostvariti naši korisnici u budućnosti", rekao je Ahmad.

Nova mreža, kako je naveo, omogućava značajno veći protok podataka i do šest puta brže nego što je to moguće danas.

“U testnom periodu koji je pred nama procijenićemo i evaluirati kako 4G mreža funkcioniše u realnoj situaciji i u odnosu na postojeću frekvenciju. Takođe ćemo testirati samo performansu mreže odnosno brzinu prenos podataka i kvalitet”, zaključio je Ahmad.

Zaposleni u Telenoru prezentovali su prisutima brzinu skidanja većeg fajla sa interneta kako bi pokazali da je u odnosu na dosadašnju mrežu potrebno manje vremena.

Bonus video: