Pogledajte: Mogu li roboti da sastave stolicu brže od vas?

Roboti su bili u stanju da samostalno sastave stolicu za 20 minuta
0 komentar(a)
roboti, stolica, Foto: Screenshot (YouTube)
roboti, stolica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.04.2018. 18:19h

Grupa istraživača sa singapurskog Tehnološkog univerziteta Nanjang razvila je par robotskih ruku sposobnih za sastavljanje namještaja.

Video prikazuje kako robotske ruke sastavljaju jednu Ikeinu Stefan stolicu u sklopu studije objavljene 18. aprila u časopisu "Science Robotics".

Roboti su bili u stanju da samostalno sastave stolicu za 20 minuta, koristeći senzore pritiska, 3D kamere i industrijske hvataljke – ruke.

"Vješto rukovanje je znak ljudske inteligencije. Ipak, demonstracije samostalnog rukovanja su do sada bile ograničene na elementarne zadatke", naveli su istraživači predvođeni profesorom Kvang-Cuongom Famom.

Naučnici smatraju kako ovo istraživanje otvara mogućnost za robote da samostalno rade u oblasti proizvodnje ili logistike, gdje tradicionalni roboti ne predstavljaju održivu opciju.

"Glavni razlog je da zahvat kompleksnog rukovanja kod ljudi zahtijeva usavršavanje brojnih vještina, vizuelnih i taktilnih, do planiranja pokreta, kontrole snage i dvoručne koordinacije, kao i rukovanja i njihovih kompleksnih interakcija", zaključili su.

IZVOR: Nacionalna geografija

Bonus video: