U Moskvi završena simulacija leta na Mars

Međunarodna posada istraživača okončala je danas 520-dnevnu simulaciju leta na Mars unutar mreže modula bez prozora u svemirskom istraživačkom centru u Moskvi.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 12:39h

Pripadnici posade koju su činila tri Rusa, jedan Francuz, polu Italijan polu Kolumbijac i Kinez " vratili su se na zemlju" : izašli su iz postrojenja u zapadnoj Moskvi blijedi ali nasmiješeni.

Oni su u postrojenju u kome je simuliran put na Mars preživjeli boravak u zatvorenom prostoru, stres i umor jednak onom koji bi pretrpjeli na stvarnom interplanetarnom putovanju, ali bez beztežinskog stanja.

"Članovi posade osjećaju se dobro, svi sistemi su dobro funkcionisali. Program eksperimenta je u potpunosti ispunjen", rekao je Anatolij Grigorijev, potpredsjednik Ruske akademije nauka koja je nadgledala sprovođenje eksperimenta.

Članovi posade su putem interneta imali komunikaciju za svojim porodicama i organizatorima, ali je ona povremeno ometana ili odlagana kako bi se simulirali svi mogući efekti svemirskog putovanja.

Jeli su konzerviranu hranu, sličnu onoj koja se "služi" na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Organizatori su naveli da će svaki član posade za učešće u eksperimentu dobiti oko 100.000 dolara, osim kineskog istraživača čiju nagradu kineski zvaničnici nijesu objelodanili.

Vitalij Davidov, zamjenik šefa Ruske svemirske agencije rekao je da će ovaj eksperiment pomoći da se utre put za stvarnu misiju na Mars.

On je dodao da se pohod na "crvenu planetu" ne očekuje do tridesetih godina ovog vijeka, kao i da bi trebalo da bude sproveden u bliskoj međunarodnoj saradnji.

Galerija

Bonus video: