Ćalović Marković: DPS se neće odreći mjesta predsjednika DIK-a

Ćalović Marković je ocijenila da nije realno očekivati da na poziciju predsjednika DIK-a bude izabrana nepartijska ličnost
112 pregleda 5 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2018. 13:38h

Demokratska partija socijalista (DPS) neće se odreći mjesta predsjednika Državne izborne komisije (DIK), jer je ta pozicija jedna od ključnih poluga koje se koriste na dan izbora ukoliko se ukaže potreba, smatra izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković.

Administrativni odbor u ponedjeljak nije utvrdio predlog odluke o imenovanju predsjednika DIK-a, jer nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih članova Odbora.

Odbor je od Kolegijuma Skupštine tražio dodatno tumačenje Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu koji se odnosi na dužinu trajanja mandata predsjednika DiK-a, nakon čega je šef parlamenta Ivan Brajović poručio da Kolegijum nije nadležan za tumačenje zakona.

Komentarišući najnovija dešavanja oko izbora predsjednika DIK-a, Ćalović Marković je agenciji MINA kazala da smatra da je u pozadini toga politička igra.

„I da će mjesto predsjednika DIK-a biti predmet pregovora u okviru rasprave o izmjenama izbornih zakona“, dodala je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, izgleda da je u pitanju pokušaj da se zadrži postojeći predsjednik, kako bi sledeći bio izabran tek nakon dogovora radne grupe, iako je to mjesto na koje se, po zakonu, bira profesionalac.

„To pokazuje da će DIK nastaviti da bude krojen na osnovu političkih kriterijuma, i da je svaka priča o profesionalnoj izbornoj komisiji ili utopija, ili pokušaj vladajuće partije da zacementira svoju većinu u ključnom tijelu koje odlučuje o izborima“, navela je Ćalović Marković.

Na pitanje da li je tumačenje Zakona, ako već postoje nejasnoće, trebalo tražiti prije raspisivanja javnog oglasa za predsjednika DIK-a, ona je kazala da jeste, ali je, kako je navela, tumačenje farsa „kao i sve ostalo oko kvazi-nezavisnog predsjednika DIK-a“.

U pitanju je, smatra Ćalović Marković, traženje načina da se proceduralno izađe iz aktuelne situacije sa istekom mandata i oglasom, i zadrži aktuelni kadar.

Sa druge strane, kako je navela, može biti i dvostruka igra DPS-a „koji kontroliše institucije koje će dati mišljenje, i time mogu opravdati izbor novog predsjednika i prije rasprave o izbornim reformama, koji bi ponovo bio njihova marioneta“.

„Šta god da je u pitanju, sigurno je da se DPS neće odreći mjesta predsjednika DIK-a, kako god da formalno bude uređena ta institucija, jer je ta pozicija jedna od ključnih poluga koje se koriste na dan izbora ukoliko se za tako nečim pokaže potreba“, kazala je Ćalović Marković.

Na pitanje zašto se, po njenom mišljenju, na konkurs za predsjednika DIK-a javlja malo ljudi, ona je kazala da su većina onih koji imaju iskustva u toj materiji vezani za političke partije.

„A malobrojni koji nijesu ne žele da budu predmet političkih prepucavanja i pritisaka, jer DIK nije nezavisna institucija, već grupa predstavnika političkih partija“, dodala je Ćalović Marković.

Ona je ocijenila da nije realno očekivati da na poziciju predsjednika DIK-a bude izabrana nepartijska ličnost.

Bonus video: