Nova verzija Firefoxa sa Bing umjesto Google pretraživačem

Firefox se ovim potezom priprema na plan "B" ukoliko Google odluči da se u potpunosti posveti svom Google Chrome pretraživaču
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 07:12h

Microsoft je objavio da će pretraživač te kompanije Bing naći svoje mjesto u novoj verziji Firefoxa umjesto Googlea, piše Netokracija.

Prema pisanju ReadWriteWeb, Bing će biti podrazumijevani pretraživač u novom Firefoxu. Preuzimanje te verzije Firefoxa je opciono, a namijenjeno je onima kojima Bing bolje leži od Googlea.

Prema mišljenju stručnjaka, nije došlo do "razvoda" između Firefoxa i Googlea, već se Firefox priprema na plan "B" ukoliko Google odluči da se u potpunosti posveti svom Google Chrome pretraživaču.

Tokom preuzimanja nove verzije Firefoxa sa stranice za download, korisnik će dobiti poruku da "Microsoft nije licenciran niti distribuira Firefox", već se korisnik usmjerava na "Mozillu kako bi preuzeo Firefox".

Iz Mozille istovremeno stiže vijest kako je riječ samo o proširenju postojećeg partnerstva sa Microsoftom, te kako je dostupno 20-ak verzija Firefoxa sa drugim partnerima.

Analitičari su zatečeni činjenicom da je Firefox "bježao" od Microsofta, te polako preuzimao tržište od njihovog Internet Explorera, a danas javljaju da ulaze u partnerstvo.

Bonus video: