Nakon SAD, Google će mrežu graditi u Evropi?

Google mreža trebalo da korisnicima omogući internet brzine do 1 gigabit po sekundi
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 13:09h

Kanzas je prvi grad u kom Google gradi svoju optičku mrežu, a u planu je nekoliko gradova u SAD. Međutim, besplatnu infrastrukturu mogao bi dobiti i neki od evropskih gradova, piše MarketWatch.

Dejvid Dramond, jedan od potpredsjednika kompanije Google, rekao je da Google razmatra izgradnju mreže u Evropi. Bez preciziranja o kom gradu ili državi se radi, iz Dramondovog izlaganja moglo se zaključiti da se potencijalni projekat veoma ozbiljno razmatra.

Google mreža trebalo da korisnicima omogući internet brzine do 1 gigabit po sekundi. Nakon što je početkom 2010. objavio svoj projekat, preko 1.00 američkih gradova se prijavilo da su zainteresovani za tu investiciju. Među njima je izabran Kanzas, čiji će stanovnici u bro Google mreži moći da uživaju već 2012.

Obezbijediti širokopojasni pristup stanovnicima Evrope za Google direktno znači i veći broj potencijalnih korisnika usluga koje ta kompanija pruža.

Google neke svoje servise, među kojima je i Google Music, seli u oblak, i vjerovatno želi da ih što prije predstavi i korisnicima u Evropi. Kako bi takvi ciljevi imali smisla, potrebno je korisnicima obezbijediti brzu mrežu.

Više o projektu možete saznati ovdje.

Bonus video: