Saznajte detalje iz nove biografije Stiva Džobsa

Džobs je digao ruke od religije zbog djece koja umiru od gladi, odlagao operaciju raka pankerasa pokušavajući da se izliječi biljnim preparatima...
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 10:31h

Nova biografija o osnivaču kompanije "Epl" Stivu Džobsu koju je napisao nekadašnji glavni urednik "Tajma" Volter Ajsakson, a koja će biti objavljena u ponedjeljak prikazuje osnivača kompanuje "Epl", koji je nedavno preminuo, kao velikog skeptika.

Ajsakson je u knjizi "Stiv Džobs" napisao da je Džobs digao ruke od religije zbog djece koja umiru od gladi, odlagao operaciju raka pankerasa pokušavajući da se izliječi biljnim preparatima i rekao za menadžere koji su preuzeli "Epl" da su korumpirani, prenio je AP.

U knjizi stoji i da je Džobs došao na ideju da kompaniju nazove "Epl" (jabuka) dok je bio na posebnom režimu ishrane, hraneći se isključivo voćem.

Džobs je rekao Ajsaksonu da je probao različite režime dijetalne ishrane ukljčujući i konzumiranje isključivo voća i povrća. Kada je imenovao kompaniju "Epl" jeo je samo voće. Toga dana vratio se sa farme jabuka i pomislio je taj naziv "zabavan, odvažan i smiren", napisao je Ajsakson.

Džobs je došao na ideju da kompaniju nazove "Epl" (jabuka) dok je bio na posebnom režimu ishrane

On je otkrio nekadašnjem glavnom uredniku "Tajma" i da nije želio da ide na koledž, već da je samo konkurisao na Ridu, skupom privatnom koledžu u Portlandu, u Oregonu. Kada su ga primili, roditelji su pokušali da ga odgovore, ali im je on rekao da ne želi da ide ni na jedan drugi. Iako je bio uzbuđen što pohađa Rid, napustio ga je za manje od godinu dana i nikada se ponovo nije vratio.

On je, kako je Ajsakson napisao u knjizi, odustao od hrišćanske vjere u 13. godini kada je na naslovnici magazina "Lajf" video djecu koja umiru od gladi. U knjizi stoji da je on tada pitao školskog sveštenika da li zna šta će se dogoditi toj djeci.

Nikada se više nije vratio u crkvu, iako je kasnije proučavao zen budizam.

Kada je riječ o odluci da odloži operaciju, pošto je saznao da ima rak pankreasa, Ajsakson piše da je Džobs jeo isključivo voće i povrće, koristio akupunkturu i biljne lekove i razne druge stvari o kojima je saznao na internetu, pa se čak konsultovao i sa vidovitim ljudima.

Pošto je saznao da ima rak pankreasa, Ajsakson piše da je Džobs jeo isključivo voće i povrće

U to vrijeme bio je i pod uticajem jednog ljekara koji je savjetovao svojim pacijentima da isključivo piju sokove, čiste crijeva i sprovode druge stvari za koje nije dokazano da pomažu u izlječenju raka.

Ajsakson citira u knjizi Džobsa: "Stvarno nisam želio da mi otvaraju tijelo, pa sam pokušao da vidim da li će druge stvari uroditi plodom".

Džobs je nazvao izvršne direktore u "Eplu" korumpiranim ljudima, kojima je isključivo stalo do novca, dok je sebe opisao kao čovjeka kome je mnogo važniji proizvod od profita.

Izgubio je bitku sa rakom 5. oktobra u 56. godini.

Galerija

Bonus video: