ZIKS: Dio zatvorenika štrajkuje glađu, u jednoj od soba podmetnut požar

Kako navode u saopštenju, prije stupanja u štrajk, u ventilacini otvor jedne od soba u kojoj su smještena zatvorena lica podmetnut požar
303 pregleda 11 komentar(a)
Istražni zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Istražni zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 22.10.2018. 16:40h

Jedan broj zatvorenika smještenih u podgoričkom istražnom zatvoru stupili su danas u štrajk glađu kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem zatvorenika Vladimira Ulame.

Kako se navodi u saopštenju ZIKS-a, prije stupanja u štrajk, u ventilacini otvor jedne od soba u kojoj su smještena zatvorena lica podmetnut požar.

"U odnosu na taj incident se preduzimaju sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti vinovnika ovog događaja".

iz ZIKS-a poručuju da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima dostupna 24 časa dnevno.

"Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima ista se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obavještava predsjednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem", dodaje se u saopštenju.

Po pitanju prava na šetnju zatvorenika iz ZIKS-a su poručili da će svim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će, kako dodaju, obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovom zatvoru, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju.

"Kada je u pitanju smještaj pritvorenika V. U. što je prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk, za istaći je da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i pritvoreno lice V.U., koje je pod tim uslovima i smješteno u višekrevetnu prostoriju u kojoj je smješteno još jedno lice", zaključuje se u saopštenju.

Vladimir Ulama je jedan od optuženih za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina 2016. godine.